До Чернобил и назад. Или животът, който винаги побеждава

Инфрачервените филтри помагат на фотографите да създадат странен, често зловещ нюанс на снимките, независимо от обекта. Когато обаче полазвате такъв филтър при снимане на едно и без това зловещо и печално известно място като Чернобил, със сигурност снимките са много впечатляващи. Фотографът Владимир Мигутин прави точно това при пътуването си до Чернобил.

“Беше спонтанно решение да отида там”, казва Владимир. “Роден съм в Беларус през 1986 г. (същата година, в която се случва катастрофата в Чернобил). Когато бях на 5-годишна възраст семейството ми напусна Съветския съюз. Имам ярки спомени за ранното ми детство и исках да посетя някои места в Минск, да видя как се е променила страната, в която съм роден, и да се срещна с няколко приятели, които живеят там. Така се роди идеята за посещение на Чернобил. Намерих водач и група от Беларус, която планира пътуване до там на удобна за мен дата.

“Единственото предизвикателство при планирането на такова пътуване е суеверието – това място е наситено с негативни, болезнени и злокобни емоции и спомени.” След като потърсих информация в интернет, се оказа, че днес не е толкова опасно, а нивата на радиация не са смъртоносни. Всъщност, средното радиационно ниво по време на моето пътуване беше същото като радиационното ниво при полет от 10 000 метра. “

“Трудно ми е да опиша атмосферата. Знам само, че чувствах мощта на майката природа и как превръща в пепел човешки творения и едновременно с това носи живот изпод руините. 30 години по-късно в Чернобил усещах повече живот, гори и растения, съживени от майката природа. Знам, че звучи малко патетично, но наистина се чувствах така.

Чернобил със сигурност не е мечтана дестинация за много хора. Но пък снимките си заслужават.

123456 810
7121113

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!