Весела Славева: “Чети, пиши, а накрая #ПрочетиМи”

Говорим с младия писател Весела Славева за тинейджерска поезия, писането и четенето в дигиталната ера и нейния литературен проект #ПрочетиМи.

Коя е Весела Славева?

Аз съм мотивирано момиче на 19 години от град Бургас. В момента уча ландшафтна архитектура в Лесотехнически университет, но се занимавам и с други дейности в различни сфери, както и не изоставям поезията и подетата инициатива #ПрочетиМи.

А какво е #ПрочетиМи?

#ПрочетиМи е събитие в сферата на литературата, което има за цел да даде сцена за изява на всеки един пишещ човек, без значение дали е вече изграден писател или тепърва прохождащ ентусиаст.  Огранизира се веднъж месечно в културен клуб HashtagSTUDIO в град Бургас, като съвсем скоро предстои и пренасянето му в София.  Участниците могат да се включат със своя поезия или проза, в зависимост от зададената тематика на събитието. Произведенията (до 3бр), с които ще участват, се изпращат предварително на мейла ни hashtagprochetimi@gmail.com, от където ще получат номер като участници. Следващата стъпка е да излязат на сцената и да ни зарадват с написаното си.

Говориш за предоставяне на сцена за млади таланти, но ти самата си изключително млада. Как се справяш със задачата, която си си поставила, и случва ли се да те подценяват хората заради възрастта ти?

Смятам, че точно, защото съм млада, успях да запаля и други млади, а и по-възрастни също да се включат като участници и публика. Това бе причината за създаването на #ПрочетиМи – липсата на вяра и надежда за перспектива в новото поколение от едни зрели писатели. Факт е, че успяхме, с всеки един включил се в събитието, да опровергаем казаното. С подценяването се срещам бързо, лице в лице, но за кратко. Младите четат, пишат и любопитстват.

Как подбирате участниците за събитията?

Събитието е отворено за всекиго. Предварително със записването пускаме онлайн платформа, в която всеки да даде повече информация за себе си. Държа да кажа, че ограничения във възрастта няма! Сцената е отворена за всекиго, който се е осмелил да направи това разкриване на личното си творчество.

Какво означава #-ът в името? Като един феномен на нашето “свръхсвързано” време, каква е ролята на социалните мрежи в проекта?

#-ът първо е свързаността на събитието с главните съмишленици в създаването на проекта – културен клуб HashtagSTUDIO. На второ място обединява точно тази стикованост на ново със старо. Дори на скоро от една книжарница ми казаха, че се счита за модно писането и четенето на поезия.

Проектът #ПрочетиМи, както всяко едно друго събитие и продукт, е много зависим от дигиталното пространство заради своето разпространение. За да бъде още по-достъпно и лесно за намиране от потребителя, е нужно да сме активни във виртуалния свят.

Изключителната свързаност между хората чрез социалните мрежи променя ли начина по който пишем и четем?

Абсолютно има влияние. Четейки всичко публикувано във виртуалното пространство, ние попиваме информацията. А, когато пишем, колкото и да ни се иска да избягаме от комерсиалните изрази, клишета, модни писания, те неволно изникват. Трудно е да се прочете и напише нещо оригинално, да кажеш “Аз изразих мнение”, защото това мнение в действителност е формирано от други такива.

Кажи ни някой автор, който задължително трябва да следим (в социалните мрежи)?

Де да беше само един! Пленяващи ума ми стихове, чета от страничката “Думи с бодли на Бри Анна”.  Много искрени и близки до мен чувствам стиховете на поета Яна Вълчева. Обективната гледна точка, относно актуалните проблеми на съвремието ни,  намирам в литературата на писателя Росен Карамфилов.

Може ли да говорим за “тинейджърска поезия” в България?

Можем, да. 

Какви са основните тематики и проблеми, с които тя се занимава?

Определено повечето тийнейджъри пишат за необятната тема “Любов”. Подтикнати са от временни захласвания (стихотворението “Генчев” от “#ПрочетиМи-лична поезия”), силни чувства на обич и главно от емоции, свързани с раздяла с любим човек. Проблемите, на които също обръщат внимание, са насочени към заобикалящото ги общество. Преведени през тяхната призма, са ги преврърнали в една чудесна сатира.

А интересуват ли се младите от политическа тематика?

Както и по-горе споменах, младите са много будни и любопитни. Определено, когато нещо ги е подразнило или желаят да изразят своята гледна точка над случили се събития, го правят! Някои доста завоалирано, други крещящо и ясно за масовата публика, под формата на поезия и проза.

Откъде идва любовта ти към писменото изкуство?

Започна като спасение от това да не задържам никакви негативни случки и емоции, доизгради се като любов към пресъздаване на красивото. Възхищавах се на поети, които с малко думи ми разказваха цяла история, та започнах и аз да правя своите опити.

Имате издадена стихосбирка. Как се случи всичко?

Стихосбирката бе резултатът от 4-те ни поетични събития. Името й е “#ПрочетиМи-лична поезия “ и в нея са събрани 38 произведения от 14 неиздавани досега автори (включително и мен). Още при създаването на събитието пред мен и Иван Желязков (собственик на HashtagSTUDIO) стоеше въпросът каква да бъде наградата на 3-мата победители във всяко събитие. Счетохме, че най-голямото признание за всеки един пишещ би било издаването му в нещо вечно – книга.

Помощта за оценяването, получихме от писателите Яна Вълчева, Николай Фенерски, Бина Калс,  Радко Пенев и от представителя на културния клуб Роза Божинова. Също така ни беше важно мнението на вече победилите от предходни събития – затова и те влизоха като жури.

Има ли място печатната медия в дигиталната ера?

Вече сякаш са неразделни едно от друго. Виждаме, че потребителите, които споделят по-голяма част от времето си в дигиталния свят и са свикнали с технологиите, предпочитат електронния вариант на някоя книга, вестник и т.н. Разбира се имаме и коренно различния потребител, който обича допирът с кориците, страниците, маркирането на изречения, ограничаването на цялото техно. Важно е печатната медия да бъде вкарана в тази нова ера, за да е лесноразпространима и достъпна.

Как виждаш #ПрочетиМи да се развие в бъдещето?

В  най-близкото бъдеще ни предстои следващо събитие на #ПрочетиМи – лична поезия, на дата 01.12.2018 в гр. Бургас (още информация във Фейсбук страницата). Надявам се съвсем скоро да намерим местенце в София, където да открехнем сцената за още таланти. Развитие виждам, ако започне да се прави и в други градове, което означава още доста работа и разбира се още книги. Вашите книги!

“Чети, пиши, а накрая #ПрочетиМи”

Следащато събитие на #ПрочетиМи Лична Поезия ще бъде на 1-ви декември, в HashtagSTUDIO, град Бургас.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!