Числата и с какво са важни за нас – страхотната инсталация на Chiharu Shiota

Всяко число ни определя индивидуално, но и ни свързва универсално. Числата ни утешават, споделяме важни за нас дати, които участват в живота ни. Историята ни събира чрез числа. По този начин преплетеният низ отразява вашата история, докато числата, които са разпръснати са именно най-смислените дати, които помните.”

С тези думи, художникът Chiharu Shiota описва последната своя инсталация. Shiota е японски художник, който живее и работи в Берлин.

Тя е известна с мащабните си инсталации, които включват обекти, вплетени в мрежи от черни, бели и червени нишки. “Преброяването на спомени” е поредната страхотна инсталация, която събужда въпроси, отговори и размишления. Те представлява разпръснати, дървени бюра, върху които се извисяват тъмни нишки, които се преплитат и разширяват, обхващайки целия таван.

В цялата плетеница обаче са хаотично поставени и множество числа. Тъмен облак от прежда, който е уловил като огромна паяжина важни за нас дати и числа.

Разстоянието между бюрата създава естествени арки с голямо пространство. Върху всяко бюро обаче има поставена купчина листи и молив, с които всеки от зрителите може да седне и да си отговори на някои върпоси като “Кое число харесваш и защо?”, “Казват ли числата истината?“, “Колко спомени имаш?“.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!