Не сме много по-различни от циганите

При преброяването през 2011 година като роми се самоопределят  320 761 души или 4,9% от населението на България.

Няма да ги наричам роми. Прилича ми малко на Възродителния процес – да сменим името, но нищо друго да не направим за социално-икономическото приобщаване. Защото единственото, което направи държавата за циганите в годините на прехода, беше да им закичи политически коректно название на етноса.  Точка. Все едно със смяната на името ще изчезне циганията, циганската работа или циганската баница, но не като вкусова носталгия по детството, а като символ на бедността и недоимъка. А ми идва и в повече да цензурирам Горан Брегович и циганския му оркестър, както отскоро бащата на Пипи дългото чорапче вече не е негърски крал. А и малкото приятели, които имам от тази общност, се чувстват цигани.

Твърди се, че сме различни. Аз пък твърдя, че не сме много различни.

Преди време едно цигане извика “Българите на сапун!”. И ние настръхнахме – в социалните мрежи, в медиите, на маса. А, ах, как го можем на маса. Никой не се запита от къде това дете е научило този израз. Аз лично се съмнявам да знае нацистки вицове и въобще да има познания за нацизма и изтребването на евреите. Знае го от махалата. А махалата го е чула от нас, българите – “Циганите на сапун”. Квит сме, демек равни, още по-демек неразлични. Ние искаме да ги правим на сапун и те нас също.

И защо искаме да ги правим на сапун? Ооооо, аргументи бол. Мръсни, мързеливи, неграмотни, крадливи, източват социалната система и да – циганската престъпност. А ние?

Мръсни – безброй са българските къщи, на които дворът прилича на битак в Мумбай. Нищо че са законни и имат течаща вода.  Ще отречете ли, че много често в градския транспорт ви лъхва на застояла пот, преносени дрехи и развалени зъби. А обувките, о, обувките са ми любими – прашни, стъпкани и кални. А т. нар. кифли, които си мият косата веднъж седмично, за да не развалят буклите, “вафличките” или изправянето? Или пък как случайно си “изпускаме” боклука през прозореца на колата или апартамента, от джоба или чантата. А входовете и околоблоковите пространства?

Мързеливи – Според Евростат за 2012 г. българите са сред най-мързеливите в Европа. Българските мъже водят класацията на най-високия процент икономически неактивни мъже в Европа. Данните на Евростат за 2011 г. показват, че 15% от мъжете в България не работят. Българските младежи са най-мързеливите в цяла Европа – 2/3 от младите хора у нас признават, че имат много свободно време, в което не правят нищо. Повече от 25% от българите на възраст между 15 и 24 години нито работят, нито учат, става ясно от последния секторен доклад на Световната банка. Средното ниво на мързеланковците в тази възрастова група в ЕС е 10,8 на сто. Нямам повече какво да кажа!

Неграмотни – ГолЕм праз, че създаваме армия от неграмотни и некомпетентни висшисти. А резултатите от матурите? А от кандидатстудентските изпити? А кой е на последно място по проиводителност на труда в Европа. Не са циганите, те нали не работят. А производителността е свързана и с уменията на работниците и тяхната степен на образование и компетентност. А класации свързани с грамотност и интелигентност?

Крадливи –  Наистина ли не познавате българи, които крадат ток? Или да “приберат” нещо от хотел? А от работодател гориво, материали, консумативи? А да си „наберат”нещо от полето?

Източват социалната система – Нещо за “мнимите” инвалидните пенсии да кажете? За фалшивите болнични? За осигуряването на бременни жени на максимален осигурителен праг няколко месеца преди раждането? А спомняте ли си как едни депутати се “пуснаха” на борсата след мандата? За договорките между работник и работодател да не се осигуряваме на пълното ни възнаграждение?

Циганска престъпност – и нито един българин престъпник!? Само защото в медиите не пише “българин уби”, “българин обра”, “българин преби”. Престъпността няма етнос, раса, религия, пол, политическа или сексуална принадлежност. Кой уби сестри Белнейски, а Яна, а момчетата пред дискотеките…? Кой разпространява наркотици? Кой извършва домашни кражби и кражби на коли? Кои са убийците по пътищата? Кой пребива баба си за 5 лева? Кой корумпира и е корумпиран? Кой купува циганските гласове? Кой се занимава с контрабанда?

Много “матрЯл за сапун” има в KLETA MAJKA BALGARIQ по тази извратена логика. А правилната логика? Реформите – здравна, образователна, съдебна, сигурност. #Kой ли ще ги свърши? С последното изречение създадох май граматически парадокс. #Kой може да е и въпросителното местоимение, и подлогът в него. Защото #Koй вече е съществително нарицателно за уродливо управление и политика.

Къде е държавата да създаде правила и да ни накара да ги спазваме. Безкомпромисно! И здравеопазването, и образованието имат възпитателна функция по отношение на личната и битовата хигиена. Ама не тук. Образователната система трябва да ни направи годни за трудовия пазар. Но не тук. Съдебната система заедно с правоохранителната трябва да ни накарат да спазваме правила. Пак не тук.

Разделяй и владей. Клише! Клише, ама универсално приложимо и винаги хваща декиш. И много рейтингово за политиците, а и за медиите. Нито циганите са виновни за безработицата и икономиката, нито ние сме виновни за незаконните строежи и лошата и липсваща инфраструктура. Но “патриотичните” партии трупат електорат с анти-циганска риторика, “про-европейските” се крият зад човешките права и демокрацията, за да позволяват непозволеното на маргинализираните групи. Защото те, циганите, са около 8% от излизащите да гласуват (цели две 4-процентови бариери) и лесно могат да бъдат купени, държани съзнателно в нечовешки жизнени и социални условия. А ние пък отиваме да гласуваме, за да неутрализираме циганския вот. Големи глупаци сме и ние, и циганите. Ето и в това си приличаме.

Някой ни кара да се мразим, някой ни подтиква да протестираме едни срещу други, вместо да протестираме заедно. А всъщност ние сме толкова еднакво прецакани и толкова еднакво закусваме циганска баница в очакване политиците да ни сервират на европейската ни трапеза английска закуска или поне един Croque-Monsieur*.

*Croque-Monsieur – Крок Мосю, запечен сандвич по френска рецепта със сирене, шунка и сос бешамел.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

3 Коментари

  1. O,я стига. Кажи го това на бабите и дядовците в село Мечка, дето вечер, като им нахлуват в изтърбушените вече къщи, се правят на заспали, само и само да нр ги заколят.
    Ходил/а ли си изобщо в село Мечка?
    Или в някое друго затътнено и забравено от Бога селце, където “ромите” безнаказано, изнасилват, грабят и убиват беззащитни възрастни хора?

  2. От болната глава на здравата. Няма как да стане. Поредната хула против българите, против България. Изобщо не е така !

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!