Откриха коралов риф, който е по-висок от Empire State Building

Невероятното откритие е картографирано на 20 октомври 2020г. И представлява гигантски коралов риф, който с височината си от 500 м надминава Емпайър стейт билдинг (443 м) и Айфеловата кула (324 м).  В основата си е широк 1,5 км.

Кораловият гигант е открит недалеч от Големия бариерен риф от учените, които работят на изследователски кораб “Фалкор”, собственост на Океанския институт Шмид (SOI), който замина на едногодишна експедиция за излседване на океана около Австралия.

Scaled rendering of the newly-discovered detached reef – Photo by Schmidt Ocean Institute

Съоснователят на SOI Уенди Шмид сподели за новината:

Това неочаквано откритие потвърждава, че ние продължаваме да откриваме неизвестни структури и нови видове в нашия океан. Състоянието на нашите знания за това, което е в океана, отдавна е толкова ограничено. Благодарение на новите технологии, които работят като нашите очи, уши и ръце в дълбокия океан, ние имаме способността да изследваме както никога досега. Нови океански пейзажи ни се отварят, разкривайки екосистемите и разнообразните форми на живот, които споделят планетата с нас.

След като се натъкнаха на фантастичната находка, учените изпратиха роботизиран подводен апарат “СуБастиан”, който има за цел да го изследва отблизо.

Това е и първият по рода си риф, открит в региона от края на 1800-те години, заявиха учените. Около него има седем други рифа, от които този в Рейн Айлънд – най-важната зона за гнездене на зелени морски костенурки в света.

Намирането на нов висок на половин километър риф в офшорния район Кейп Йорк на добре разпознатия Голям бариерен риф показва колко загадъчен е светът отвъд нашето крайбрежие. Тази мощна комбинация от картографски данни и подводни изображения ще бъде използвана, за да се разбере този нов риф и неговата роля в невероятната зона на световното наследство на Големия бариерен риф.”, заяви изпълнителният директор на SOI д-р Джотика Вирмани.

_____________

*Заглавната снимка е илюстративна, изтоник: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!