Не е италиански сценарият. Български е. И е адски тъп

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев днес, в ефира на Нова тв, заяви: “Ако хората не осъзнаят, че COVID-19 не ни е подминал, може да станем като Испания и Италия”. Няма да разказвам цялото интервю, но в кратце звучеше така: Хората не спазват мерките, хората решиха, че всичко е приключило, ако хората не се дисциплинират, ни чака италиански сценарий, данните са много притеснителни, не е оптимист за ваксина, грипната такава ще е малко бройки, щото няма как да поръчаме повече от обикновено… спирам, защото, ако не сте дзен будист, най-вероятно готвите въжето, дет’се вика: какво да го чакаме тоя вирус да ни затрие, по-добре сами да спрем агонията, и без това нищо добро не ни чака, което пък си е изцяло по наша вина.

Няма да се заяждам и да питам какви мерки има в момента и кой точно съблюдава спазването им. Защото освен онези добри пожелания за 3-те Д-та, какви точно мерки има, аз не знам. Дискотеки, кръчми, молове и всякакви затворени пространства работят, продавачка с правилно поставена маска в магазин е екзотична гледка, а сеенето на страх от телевизора като единствено средство за възпитание на непослушния народ, отдааавнааа изветря като забравена без тапа бутилка вино. Когато си оставил “делото на давещия си в ръцете на самите давещи се, пък те даже не подозират, че се давят, (защото отдавна не ти вярват след цялата тотално сбъркана комуникация), не знам защо се чудим, че хората били недисциплинирани. Но… спирам. Както казах, няма да се заяждам.

Ще ви разкажа обаче една реална история. Тя, случката, се развива в областен град в България. Няма да назова кой, че да не пратя една служителка на РЗИ в този град на трудовата борса, без да искам. В този град открили огнище във фабрика. Нищо ново, ще кажете. И ще сте прави. От 100 човека работници половината са дали положителни проби за COVID-19. Другите 50 са под карантина, както си му е редът. Контактни са. “И тук започва развръзката, значи. Как мислиш, приятелю ти” се карантинират хора на нашата територия по време на пандемия. Ами, много просто – викаме ги в неделя в РЗИ в същия този областен град. Да дойдат на място да си вземат “разписанията” за карантината, щото те щели да послужат пред личния лекар за издаване на болничен за времето на карантината. Найс, а? Сега, дали тези хора отиват до РЗИ с градски транспорт, такси или пеш – май не го пише в препоръките. Дали преди да стигнат до РЗИ не минават през Lidl да си вземат малко джинджифил, лимони и ракия за борба с вируса, също няма как да знаем. Важното е, че разписанията що е то карантина и има ли тя почва у нас, се раздават ЛИЧНО. За по-сигурно.

Иначе и аз съм чела за административната реформа на вицепремиера Дончев, и за електронното управление съм чела, дето го планират откак съм 3-ти клас… Ма предписанията се дават ЛИЧНО. Пък на нас всеки ден някой ще ни се кара от телевизора, ще ни плаши, че “ше се мре яко”, после съвсем по мъжки ще се скрие. И ще се появят други, които да ни кажат, че ние сме виновни за всичко и че ни предстои италиански сценарий.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!