Магията на контраста

“Земята на безкрайното чакане и осезаемата разруха. И все пак, след всички тези десетилетия на изолация, кубинският народ не загуби рядката си непринуденост и откритост.”

Куба наистина носи белезите на изоставената, изолирана държава. Занемарени градове, неопитомена природа, пусти крайбрежия – половин  век изолация и в страната ясно се усеща сковаващата прегръдка на упадъка, много ясно личи избелялото някогашно величие. Но, същевременно с това, Куба е от последните места по света, които преливат от живот, енергия, цветове и контрасти.

2

Това е един народ, който умее да чака. Изтъкани са от чувство на търпение. Търпеливо чакат възможността за свободен достъп до интернет. Умеят да изчакат любезно туристът да си купи нещо от тях. Да, могат да чакат. Животът ги е научил на това. Но, след десетилетия на изолация и комунистическо управление, те са неспособни да се възполват по най-добрия начин от всички възможности, които тепърва ще проникват на Острова на свободата.

3

4

Разрухата в Хавана личи отдалеч и няма как да остане незабелязана. Полетите от и за столицата са нередовни. Намирането на кола, с която да се придвижваш по разбитите пътища и остарялата инфраструктура в страната, е много сложно начинание, което би изпилило нервите и на най-спокойния турист. Но всички усилия си струват – Куба носи цялото очарование, магия, сложност, красота и самобитност в един свят на все по-размити граници и все по-унифицирана идентичност.

5

6

7

8

Една държава, запечатана в продължение на 50 години, в капсулата на времето. Туризмът е в природата на всеки кубинец. Неизбежна част от духа на страната. Селфита на Булевард Ел Малекон в Хавана. Тениски с лика на Че Гевара. Сувенири. Туризмът спасява кубинците от бремето на икономическата изостаналост и обидно ниските месечни заплати, които често не са достатъчни за заплащане на 1-часов престой на паркинг в Маями. Това е страната, в която лекари карат таксита в свободното си време, за припечелят допълнително, а инженери отглеждат коне, за да предлагат конна езда на туристите.

9

13

10

11

12

И макар че кубинското общество живее откъснато от света в продължение на половин век, този народ е запазил по неповторим начин непринудеността си и  топлото приятелско отношение към всеки непознат. Въпреки оковите на режима, прегради в човешките отношения и общуването не съществуват. Тук всеки е добре дошъл. Вратите са широко отворени, сърцата – също. И винаги ще се намери кой да ти налее чаша ром, да изпушите заедно една пура и да се понесете в страстния ритъм на салсата. Куба е магия. Емоция. Много цветове. И контрасти. Дух, свободният, чист дух на хората, непознали оковите и бремето на цивилизацията. Куба е пътуване навътре. И полет към миналото, към което всички изпитваме поне малко носталгична романтика. Куба все още пази своята култура, идентичност и традиции. Този магичен остров не познава консумеризма и глобализацията. И това прави страната толкова пленителна, жива и очарователна. Куба е мечта. Да я посетиш точно толкова първопитна, неопитомена и далеч от съвремието, каквато няма да е още дълго.

*Източник и снимки: The New York Times
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Ей, не закачайте Куба! Не ви ли омръзна да търсите под вола теле? Пресни примери – Либия, Сирия… да не изброявам още. С какво искате да ги дарите кубинците? Долу ръцете от Куба!!!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!