Инициатива “висящ PCR тест”, вдъхновена от “висящото кафе”

Пандемията като лакмус. И като чудесно увеличително стъкло за качества и недостатъци – и на общества, и на отделния човек. На политическата класа и на системите, които сме си отглеждали дружно през годините – и здравна, и социална, и икономическа. Явно трябва да ни се случи бедствие, за да видим, че състраданието става много луксозна стока, когато всеки сам се бори за лекарства в аптеките, за достъп до лекар, до медицински грижи, а и до PCR тест, който, уви, не е по джоба на всеки. Все неща и теми, които някак си мислехме, че не подхождат на 2020-та. Че сме ги заровили дълбоко в миналото. Лесно е да си щедър, състрадателен и милосърден по време на нормално съществуване, без кризи, но така ли е по време на пандемия?

Неапол, Италия. Вдъхновени от нашумялата преди време инициатива “висящо кафе” (Висящо кафе – на италиански: Caffè sospeso, е благотворителна инициатива, възникнала първоначално в Италия. Когато се поръча „висящо“ кафе, купувачът плаща повече кафета, отколкото ще консумира. По този начин, когато в заведението влезе човек, който не може да си плати, той може да си вземе от т.нар. “висящо кафе”. Инициативата набра популярност и в България, бел.ред.), много неаполитанци се включват в нова благотворителна инициатива, наречена “Висящ тест”. Да, вече се досетихте. Купуват се PCR тестове за хора, които не могат да си позволят изследването. Инициативата набира все по-голяма популярност, тъй като здравната система в италианския град се задъхва и много хора нямат достъп до безплатни тестове, а не могат да си позволят да се изследват в частни лаборатории. Подобни PCR тестове могат да се закупят от всеки желаещ, струват 18 евро и се правят в базиликата S. S. Severo, където медицински персонал прави по 100 изследвания дневно.

Инициативата, описана като “трогателен жест на солидарност”, се организира от благотворителната асоциация SaDiSa, “Права в здравеопазването”, съвместно с Fondazione Comunità di S. Gennaro Onlus и местните власти.

Източник: https://www.wantedinrome.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!