“В какво се превръщат мечтите?”

Точно на тридесет години той имаше всичко, за което беше мечтал от дете. Офис в Канари Уорф (един от основните финансови центрове на Обединеното кралство), висша позиция в JP Morgan и много добро годишно възнаграждение. Но… “В какво се превръщат мечтите?” И вярно ли се оказва клишето, че “най-много сълзи проливаме, заради сбъднати мечти?”

“Мислех, че бъдещето ми е в Лондон – казва Андреа Талябу – влюбих се в Канари Уорф по време на стаж там, доакто учех в университета, исках да работя там, да съм част от финансовото сърце на Лондон. Това се превърна в най-голямата ми мечта. И, за мой късмет, бързо я сбъднах. Но ми отне само няколко години, за да разбера, че корпоративният свят и неговият нечовешки ритъм, лудите темпове и срокове, убийствената конкуренция, ритането по кокалчетата и мръсните номера между колеги… Не! Това не беше моят живот. Нямах приятели, нямах време. Всъщност, трябваше да призная пред себе си, че не бях щастлив.”

Това е моментът, в който Андреа решава, че ще зареже всичко и ще промени коренно живота си. Нищо, че до този момент е градил целия си свят върху постигането на мечтата, която, в крайна сметка, не го кара да се чувства щастлив. Завършва с отличие банкови науки в Католическия университет на Милано, следва магистърска степен и веднага след това мечтана работа в JP Morgan. “Мислех, че имам всичко. И тогава разбрах, че парите не са всичко. Не можех да си представя, че цял живот ще работя нещо, което не ме прави щастлив”. 

Трябва му време, за да набере смелост, но все пак решава да се върне в родната Италия. Наема 15 хиляди квадратни метра земя и започва да отглежда плодове, за да произвежда “Банкерското сладко” или “Конфитюра на банкера”, както с усмивка го нарича днес. “Никак не беше лесно. Изкарах курс по пчеларство и започнах да се интересувам от меда като заместител на захарта в конфитюрите. С пчелар от Бесана Брианца направих първия експеримент с малини, отгледани в моята градина и с неговия мед: по този начин се роди първият буркан от “Банкерското сладко”. Инвестирах всичко във фермата. Вместо да си купя Порше, като мнозина мои бивши колеги, направих различен избор и наех хектар и половина земя. В началото се притеснявах, че икономическият ми план не е устойчив, но ме успокои фактът, че добивът ми от ягоди се удвоява всяка година”.
Андреа не е изоставил напълно финансите. В момента продължава да управлява инвестиционен фонд, но вече не е принуден да стои по 12 часа на ден пред седем компютърни екрана.

Андреа Талябу прекарва изолацията, заради пандемията от COVID-19,  в почистване на земята от плевели и в защита на ягодовия разсад с дървените стърготини, които помагат на почвата да остане влажна. “В момента обирам последната реколта ягоди за годината. След това ще премина към малините, а в края на лятото към боровинките, които трябва да се берат една по една”.

В градината Андреа работи с помощта на баща си Камило, който винаги е бил любител на земята, и на своята партньорка Серина, която се грижи за управлението на социалните мрежи и сайта за електронна търговия, който ще дебютира съвсем скоро. Тайната на конфитюрите на банкера, продавани на панаири и в някои ресторанти, е използването на мед от див цвят, който той купува от пчелар от Касатеново, и вакуумното готвене, което не позволява на конфитюрите да завират, като по този начин не губят нито вкуса, нито полезните си качества.
Тази година реколтата е бъде богата: 580 килограма ягоди вече са обрани, предстои му да се заеме с малините – около 1000 кг, а от боровинковите насаждения очаква добив от над 700 килограма.

Да, историята на Андреа Талябу, който днес е на 32 години, прилича на сценарай на филм. Помните ли “Добра година” на Ридли Скот, в който героят на Ръсел Кроу, Макс Скинър е успешен лондонски брокер, който напуска града, за да се посвети на отглеждането на лозя под слънцето във френския Прованс. Е, животът понякога е чудесен режисьор. А реалността, в която Андреа живее, е не по-малко позитивна от филмовия си еквивалент.

“Майната й на пандамията. Това наистина е “Добра година”, завършва с усмивка Андреа Талябу.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!