“Принципи? Имам най-различни!”

“…Бях изключена за икономически интереси, политически интриги и клюки. Изключиха ме, задето не се вписах в схемата на дружинката… От момента, в който ГЕРБ спечелиха изборите, всички в партията полудяха по служби, службички и назначения.

Захвърчаха CV-та, молби, даже имаше подреждане на желания – ако първото не се сбъдне, второто може да ти се случи…

Тръгнахме като гражданско общество, което защитава граждански позиции, а се превърнахме в затворена каста, в която всеки трябва да иска разрешение за пиене на кафе и разговори с журналисти…”

Думите са на новия областен управител на Пловдив Дани Каназирева. Годината е 2010, а поводът – изключването на Каназирева от редиците на ГЕРБ, която дотогава е председател на групата на партията в Общинския съвет на Пловдив. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че доверието към нея е снето, защото защитавала интересите на бизнесмена от БСП Георги Гергов, но самата тя отхвърли тези твърдения. И обяви, че причина за това е активната й позиция по проблемни въпроси.

През 2011 година оглави партия “Съюз за Пловдив”, с която се яви на местните избори през същата година, и оттогава има своя група в общинския съвет.

През 2012 година Каназирева се присъедини към политическия проект на Меглена Кунева и стана областен координатор на “Движение България на гражданите” в Пловдив. “Присъединявам се към Движение България на гражданите, тъй като е време хората със здрав разум да се обединят, наистина загърбвайки личните си планове и пристрастия, мотивира решението си Каназирева.

Нещо трябва да се направи, защото от години в ръцете на един човек се концентрира нездравословно за нацията количество власт.

Вярвам, че трябва да стана част от едно общо усилие за връщане на нормалността в политиката, а нормалността в политиката предполага разговор с хората, вместо налагането на еднолични решения”, заяви тогава настоящият губернатор на Пловдив.

Година по-късно, през 2013-та, Каназирева се отрече от партията на Меглена Кунева. На пресконференция тя обяви, че оттегля доверието си от ДБГ с думите: “Ние настоявахме да има регионален принцип при редене на листите, а не туристи и парашутисти. „Движение България на гражданите” се оказа партията на Меглена Кунева и на приближените й, а не на гражданите”.

През 2015-та година Каназирева отново беше кандидат за градоначалник на Пловдив, като се класира трета на първия тур (изпреварвайки по резултат настоящия кмет на Пловдив Здравко Димитров, който тогава също участва в надпреварата като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от Реформаторския блок, бел.ред.)

На 31 януари 2016 година “Съюз на Пловдив” участва в учредяването на тогавашното дясно обединение “Нова република” (форматът, в който се яви ДСБ на изборите след разпада на Реформаторския блок).
Лидерът на “Съюз за Пловдив” Каназирева положи подписа си под политическото споразумение, а на парламентарните избори през март 2017 година беше водач на листата за народни представители на “Нова Република”.

На сегашните местни избори обаче “Съюз за Пловдив” не влезе в коалиция с “Демократична България”. На първия тур на изборите сега Каназирева получи 11.32% от гласовете и остана трета. Около името й обаче се вдигна шум тъй като всички социологически агенции, които правеха екзит полове в Пловдив, я нареждаха втора през цялото време, докато течеше вотът. “Още не смея да се радвам. Тепърва започва броенето на гласовете. Толкова добре познавам Пловдив, нямаме един купен глас. Доказахме на големите партии, че когато се работи близо до хората, нещата се получават. Ако успея, това ще е лъч светлина за цяла България срещу партийния модел. Чувствам се морален победител, защото всичко беше срещу нас. Стисках зъби и уважавах опонентите си, знаейки, че Пловдив е различен град”, коментира възможността да се яви на балотаж Дани Каназирева.

При паралелното преброяване обаче реалният резултат се оказа съвсем различен и Каназирева всъщност отчете с около 5% по-нисък резултат от този на Славчо Атанасов.

Вчера Министерският съвет назначи Дани Каназирева за областен управител на Пловдив. Тя наследява поста на новия кмет на града Здравко Димитров.

“Бях изправена пред конкретен избор – или да продължа да критикувам, без да имам възможност реално да решавам, или да дам всичко от себе си за развитието на Пловдив и региона. Реших да опитам да дам всичко от себе си, защото е крайно време да задвижим отлагани отдавна проекти и да направим така, че Пловдив и регионът да догонят София“, мотивира новото си назначение Каназирева в обръщение до медиите.

Ако все още четете и не сте зарязали този текст – поздравления! Вие имате наистина здрави нерви или четете, докато практикувате будистки практики. Разбирам напълно тези, които са спрели да четат някъде по средата, поздравили са майките на колективния образ “български политик” и са си казали: “ами, да, всички са маскари”.

Ето това отвращава хората от политиката. Всичко изброено по-горе обяснява ниската избирателна активност, недоверието към политиците и политиката изобщо, апатията, нихилизма, обезверяването, общите знаменатели, гласуването на инат, напук, за по-малкото зло и т.н. Ей такава политическа биография е еманация на предадено доверие, излъгани очаквания и надежди, на всичко, което хората, електоратът, гласоподавателите (който, както иска да ни нарича) ненавиждат в политиката.
Да, точно такива плонжове, пируети и обикновени навеждания, пребоядисвания, задкулисни договорки, липса на елементарна хигиена и наличие на “принципи най-различни” водят неизбежно, закономерно и логично до “няма да им гласувам”, “ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят” и всякакъв подобен градски фолклор, до омразата към политиците по принцип и до категоричния отказ на свестни, успели и почтени хора да се занимават с партийни и държавни дела.

А иначе, разбира се, че можем до утре да си говорим приказки за наивници. Разбира се, че госпожата иска безкористно да работи за Пловдив и е готова да преглътне себе си за 150-ти път и да извади нови принципи от левия си джоб. Разбира се, че всичко това е желание за работа, да даде “всичко от себе си” за града, а не евтин кариеризъм. Разбира се, че и имаме пълно доверие, че обичта към Пловдив е по-голяма от любовта към достойнството и гръбначния й стълб. Разбира се, че “Лъки е геврек”.

„Да, днес Търговията, а тази вечер Земеделието и занапред все това министерство. Въпрос на комбинация. Човек трябва да е готов за всяко министерство”, казва Големанов. Или за всеки пост,  служби, службички и назначения” (по Каназирева), които ти предложат…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!