Малкото е повече

Неизброими и необятни са посоките на изкуството. То критикува, възпитава или забавлява, заедно или поотделно. Утешава, когато ти е нужно.

Любимата ни негова мисия, обаче, е способността му да спасява човешката душа от скуката, тревогите и маловажните неща, които делникът ни налага като значими.

Изкуството е съпротива, която не се дава на всеки. И така, в унисон със случващото се тези дни и предстоящата пролет, която скоро деликатно ще се настани, ти представяме един любопитен млад автор с будно съзнание и енергична мисъл.

Магическа реалност със свои правила и много свобода – такава създава остроумната и пъргава ръка на Даниела Янкова (shadowschaser).

Както при писането, където най-малкото думи изискват най-силна концентрация, така и при рисуването всяка мини история изисква огромна мисъл, за да извади най-важното напред.

Малките цветни истории на Даниела са неподправени и лаконични, а главни герои в тях са обикновените неща, които лесно отминаваме. Но точно тях грабва въображението на авторката и, вадейки ги от обичайния им контекст, ни помага да ги видим и усетим по нов начин. Да им отдадем нужното внимание и значение.

Тези дни свободната й воля лети и твори множество рисунки, илюстрации, интровертни мисли и пейзажи, загадъчни фигури, забулени в тайнство. Различни, но и създадени от вътрешната усмивка, която изпитваш, когато обичаш и оценяваш живота.

Животоутвърждаващо творчество – такова е то при Даниела Янкова.

Хуморът ли е твоето оръжие? 

Не. Както пее Daniel Johnston в едно много яко свое парче: “…It’s funny, but it’s true and it’s true, but it’s not funny…” 

Как избра изкуството?

Не съм си поставяла никога за цел да избирам каквото и да е. Просто се случи.

Какво ти дава рисуването? 

Свобода и много тревоги.

Кои са авторите, които те вдъхновяват? 

Много са, аз съм като фуния, през която минава огромен поток от информация, сякаш нямам цедка. Харесвам много и различни автори, взаимно противоречащи си. Интересното обаче е, че не съм инспирирана толкова от илюстратори и художници, колкото от  музиканти и групи, но няма да седна да изброявам като първокласник..:твърде много са. Е, и случките от нашия т.нар. живот, тук и сега – най-вече!

Ще излезеш ли от формата или рисунката е твоето платно?

О, да! Постоянно се опитвам. 

Докъде и до кого мечтаеш да стигнеш? 

До Луната и обратно. Връщането е по-важно. Винаги.

Кои са малките неща, които искаш да забелязваме повече? 

Себе си… Грешките, които допускаме постоянно и за които не се замисляме. 

Даниела Янкова (shadowschaser) е в Инстаграм.

___________________________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!