“Как беше “c’est la vie” на журналистически?”

“Кому е нужно това?”, пита водещата на bTV Жени Марчева зам.-председателя на Демократична България Иво Мирчев. Поводът – барикадираните/барикадиралите се пред БНТ в петък вечер председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Това ли е журналистиката вече? Каниш си гост и с тон на дружинна ръководителка му се караш, държиш му сметка за действията, отъждествяваш се с думи с властта и в края на разговора настояваш за извинение. Какво е това? Другарски съд? “Извини се, бе!”, невинна защита от жена към други две жени? Или най-обикновено навеждане? Ако това е новата “журналистическа” премяна хич да не се чудят “журналистите” защо хората слагат знак за равенство на всички. Без значение дали се казваш Марчева, Николова, Беновска или някоя безименна питаща от Нова тв. 

  1. Изгледах целия протест пред БНТ на живо. Опити за физическо насилие не видях. Имаше възмутени хора, които крещят оставка. Видях ядосани хора. Много полиция. Гражданско недоволство. “Лумпени”, които искат да наранят физически, да се гаврят с “една достойна жена, майка, лекар” и т.н., каквато опорка вече върви, аз не видях, извинявайте.
  2. Д-р Даниела Дариткова не участваше в Панорама в качеството си на майка, съпруга, дъщеря, уважаван лекар и специалист, безупречен шофьор, прекрасна готвачка и невероятна приятелка. Нейното участие в “Панорама” беше в качеството й на легитимен представител на властта. Която в телевизионно студио, на закрито, уютно, удобно и тихо, обяснява, че “Шиши” е мираж и измислица, че протестиращите са теоретици, терористи и т.н. Д-р Дариткова участваше в “Панорама” в качеството си на председател на парламентарната група на ГЕРБ и именно в това си качество си позволи директни изисквания към медиите как се отразяват протести. Д-р Дариткова излезе от сградата на обществената телевизия в качеството си на политик, когото полицията пази пак в качеството й на такъв, за да не чуе онова, което протестиращите искат да изкрещят.
  3. Народният представител от ГЕРБ Тома Биков днес обяснява, че не може да си обясни как “нормален мъж” може да крещи и псува жена. Не знам защо, когато “опре ножът до кокала” започваме да се делим на полов признак, но щом ще се делим така, ще го кажа. Аз съм жена. И ми беше безкрайно неудобно да чуя запис, в който председателят на Народното събрание на парламентарната република България беше наречен… знаете как. Щеше да ми бъде също толкова неудобно, ако председателят на Парламента беше мъж и епитетът по негов адрес беше отново свързан с орган, макар и мъжки. Спомням си същото така обаче, че на една пресконференция на ГЕРБ нито на госпожата председател на Парламента, нито на д-р Дариткова им беше неудобно. Стояха на “първа линия”, ръкопляскаха и слушаха как “… после я прегърна, цуна я, и прощава, защото знае, че всичко правя с душа”.
  4. И още нещо, свързано с деленето на полов признак (макар че не ми е известно да има квоти за жени и мъже на парламентарните избори) – защо като им е толкова жал за жените, мъжете в политиката често се крият зад жени, за да им запазят властта и да им измият срама?
  5. Разговор онази вечер можеше да има. Между протестиращи и представител на властта. Ако властта не се беше скрила. Първо в сградата на обществената телевизия. После зад гърба на полицията. След това в кола, градинки и таксита. За да избяга. Властта излезе с пребледняла, презрителна физиономия. А вътре в студиото обезценяваше недоволството и гнева на хиляди. Което също, междувпрочем, е агресия. Отново вербална.
  6. Д-р Дариткова най-вероятно е чудесна майка, безупречна съпруга и дъщеря-мечта. Нямам претенции към личните й качества, достижения и професионални умения. Мисля, че и никой на протеста нямаше. Гневът е срещу властта, която тя представлява. 
  7. Жени Марчева сигурно също е много мила жена, най-добра майка, добродушна колежка и усмихната съседка. Нямам претенции към личните й качества. Но ми се повръща от журналистика, която се отъждествява с властта, а не с публиката си.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!