“Соросоиди срещу Рубладжии”. Този мач отдавна не е интересен

Кърмачки в мола, паметникът на Самуил и светещите му очи, протестът на полицаите, атентатите в Париж, Президентът, Динко и Перата, Слави и сценаристите му, орденът на Нешка Робева, трагедията в Орландо, гей парадът, Европейското по футбол, художествената гимнастика… Чудите се какво е общото? Ми в последната една година това са част от темите, заради които се разкъсвахме един друг. По няколко дни. Ожесточено, крайно, невъздържано, грубо, елементарно, презрително, със сарказъм един към друг. И с много омраза и агресия. Темите обикновено се застъпват – сега от художествената гимнастика и една лична трагедия, която превърнахме в евтино риалити, минаваме на Кристо, инсталацията му “Плаващи кейове” и дискусия за изкуството му и колко точно е българин. От дивана, разбира се. Шерваме статустчета. И се делим – който не харесва Кристо е гаден комунист, рубладжия, червен глупак, клет идиот, който мрази успелите, обича Путин и си ляга с негова снимка и по презумция се приема, че мрази гейовете, обича Динко и харесва паметника на цар Самуил. От другата страна са онези, които не харесват Кристо, и обвиняват феновете му, че са “псевдолиберали”, “толерасти”, “еврогейове”, “соросоиди”, живеещи на грантове от “Америка за България”. А през това време хиляди хора се стичат на езерото Изео да видят “Плаващите кейове”. И да решат дали им харесват, или не.

У нас обаче всеки спор, раздор, скандал, дискусия… минават по оста Русия-Америка. Сорос срещу Путин. Убедена съм, че една нищо и никаква руска салата може да ни докара пяна на устата и тридневни ожесточени спорове. “Плюете Путин, ама ви плющят ушите, когато ядете руска салата, нали “соросоидчета долни”, ще викнат едните. Другите няма да закъснеят: “Ма колко да е руска тая салата, бе, клети рубладжийчета. Тя е френска, само й викат руска, заради хибридната война, ама Вие откъде да знаете. Толкова сте невежи, че дори не знаете произхода на салатата”… И ето ти скандал. От нашенските. После 3 дена ще се кълнат едни други в социалните мрежи и всеки, попаднал на тази тъй екзистенциална дискусия, ще трябва да заема страна. Задължително. Трябва да си избере какъв иска да бъде еврогейски, соросоиден толераст или рубладжийски, евразийски, клет, изпосталял, ретрограден идиот. Няма средно положение. Ма харесваш Европа и нямаш никакво желание да напускаме Алианса, ама слушаш Любе или снощи си стискал палци на Русия на Европейското? Ааааа, не може така! Трябва да се самоопределиш най-сетне! Какво е това мекошаво поведение. Или – или. “Няма среда в любовта”. Сорос срещу Путин. Избирай! В който и отбор да се присъединиш, веднага почваш да плюеш по другия. Той става враг и, разбира се, първото, което трябва да направиш, е да изтриеш от списъка си с приятели всички, които са в другия лагер. Или да ги блокираш. После да се похвалиш публично, че си го направил, за да влезеш в кръга на “отбраните”. Втора стъпка – пускаш по 5, 6 иронични статуса дневно колко са тъпи всички, които не мислят като теб. Лесно е, бързо се свиква. И двата полюса правят едно и също – мразят инакомислещия. И са убедени, че България ще се оправи, когато всички мислят като тях.

Четеш, гледаш, слушаш и заживяваш с категоричното убеждение, че сме се бъгнали тотално. Че България се дели на два типа хора – нискочели скотове, тъмни балкански субекти, които мразят бежанците, гейовете, Америка и футбола, щото не е измислен в Русия и такива, които морализаторстват със саркастични статуси в социалните мрежи и “по евроейски” размахват пръст на всеки, който не мисли и не живее като тях. И нищо по средата! Ни-щи-чко!

Айде спрете се! Защото започвате да ставате еднакво отвратителни. И едното, и другото е пропаганда. И омраза. Различната страна на една и съща монета.

P.S. Онзи ден написах, че съм протестирала срещу избора на Пеевски за председател на ДАНС и ме обявиха за соросоидка. Вчера изразих мнение, че не можем да забраним художествената гимнастика, защото Русия доминира в този спорт и ми лепнаха етикета “рубладжийка”. А какви са хората, които не могат да счупят черупката на собствените си предразсъдъци и клишета?

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!