Кой дебил, кой депутат…

Факти: Депутатът от БСП проф. Иво Христов разпространи във фейсбук видео с коментар по повод темата със спасяването на българските евреи през Втората световна война. Записът е направен в Раднево. В петък говорителката на руския външен министър Сергей Лавров Мария Захарова заяви, че благодарение на Червената армия сънародниците ни не са били депортирани към лагерите на смъртта, което доведе до остра реакция на българското външно министерство, на организацията на българските евреи “Шалом” и на Американския еврейски комитет. И все пак позицията на Кремъл намери свой последовател и на родна земя. Според червения депутат Христов Захарова е напълно права, българските медии я цитирали превратно, “по линия на хибридната война”, а хората в страната им вярвали, защото 80 процента от населението у нас били дебили и не можели да се подписват. Целият полет на мисълта на професор Иво Христов е във видеото:

Размисъл: Българската политика в последните години е като чалгата, Биг Брадър и паметника на цар Самуил. Рязко започваш да приличаш на интелектуалец, когато заявиш, че не се интересуваш, не гледаш/не слушаш/не харесваш/мразиш всичко, свързано с гореизброените, дори и когато оскъдицата на интелект ти личи отдалеч. “Здравейте! Мразя Азис, не гледам “Биг Брадър” и “Съдби на кръстопът” и не се интересувам от политика” и готово. Важно е да се заяви шумно и с претенция и моментално ставаш една идея по-културен и възвишен. И голяма вина за тази евтина претенция на мнозина носят политици с език, манталитет и публично говорене като тези на проф. Иво Христов. Има ги във всички партии. Някои си подадоха оставките и вече не са народни представители, други от години са обида за българския парламент, трети се подвизават в изпълнителната власт. Те са навсякъде. И обикновено са най-възмутени, когато себеподобните им изрекат глупост, държат се арогантно, лепят етикети на “електората”, “народа”, “избирателите” или поставят публични ултиматуми… Политици, които са толкова “себе си”, че институционализираха лошия вкус, езика на омразата, пропуските във възпитанието, тесногръдието, реваншизма и комплексите си. Самозабравили се хора, които се държат като онбашии, а не като народни представители.

Да наречеш 80% от българските граждани “дебили” е чутовен гаф. А опитите за замазване на този гаф “родиха” поредица от други гафове – “думите са извадени от контекста”, заяви проф. Иво Христов снощи, после изтри видеото, което сам сподели в социалната мрежа часове по-рано (да триеш статус, снимка, видео, предизвикали скандал/дискусия/негативна реакция освен че е отчаян и отчайващ акт и демонстрира много дефицити), а след това парламентарната ти група да те защитава в стил “а вие защо биете негрите” и да припомня, че български политици са изричали “далеч по-груби квалификации”, и едно половинчато извинение до всички засегнати от Иво Христов. След всичко това човек си задава само един въпрос: наистина ли подобни политици не могат да излязат с достойнство от ситуацията, в която сами са се поставили. Разбира се, че Иво Христов, в лично качество, има право да вярва на когото си иска и да почита когото си иска. Има право дори да тъне в сляпа вяра, лош вкус и омраза към всички, които не споделят убежденията му. Той обаче е депутат. Което, разбира се, не е задължително, дори след подобни изказвания е нежелателно.

И накрая – ако този човек толкова не харесва българите защо иска да ги представлява в Парламента? Впрочем, той още ли е депутат?

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!