Илюстратор на своето време

От Родопите до Лондон. В съвременния свят подобен път звучи като нещо напълно нормално и именно така можем да опишем (засега) историята на младата илюстраторка Деси Баева.

От известно време името й се наложи като едно от най-интересните и обещаващи, привличайки погледите и „лайковете“ ни с всяка своя творческа проява.

Житейската й траектория е наситена и смела като цветовете, които използва – родена е в малкото родопско градче Ракитово, след което от 14-годишна се мести на няколко пъти, преминавайки през Пловдив, Саутхемптън и Бристол.

Парадоксално, но както често се случва със съдбовните срещи, сивият Лондон успява да я спечели и да подслони артистичната й душа.

Творческият почерк на Деси Баева е лесно разпознаваем, като закачливо и без много увъртания успява да ни развълнува, независимо дали става дума за колекции тениски, корици на книги, илюстрации или принтове.

Пламтящи и страстни цветове, красиви и енигматични момичета, космически и въображеми светове – вдъхновението й няма граници и сме сигурни, че тепърва ще говорим за него.

Илюстрациите й са емоционални и зареждащи, но не по-малко различна и интересна е и самата тя, затова се свързахме с нея и… voilà!

Kак разпределяш дните си между Лондон и България?

Живея в Лондон и се прибирам около 3 пъти в годината в България, главно, за да се видя със семейството ми. Надявам се в близкото бъдеще, когато се издържам изцяло само от илюстрация, да мога да прекарвам повече време в България, особено през летата, тъй като големият град ми идва в повече понякога.

Кое е посленото нещо, което направи?

Последният проект, който завърших наскоро, беше за корицата на едно списание за грижите тук в Лондон. Броят е посветен на жените в тази индустрия и има за цел да отпразнува техния принос и професионализъм. Получи се доста забавно и… леко космическо.

Има ли разлика в творческите среди тук и там или сме в глобален свят?

Трудно ми е да преценя за българските среди, защото аз самата не сe чувствам напълно част от тях. Ако съдя по това, което виждам и следя онлайн, се случват наистина вълнуващи неща. В музикалните среди мисля, че има на този етап доста поле за изява и развитие. 

Жената е основното ти вдъхновение. Къде поставяш емоциите и красотата в рационалния ни днешен свят?

Хмм… поставям ги на границата между видимото и невидимото. 

Какво разпалва въображението ти – вътрешните преживявания или реалността?

Вътрешните преживявания са част от моята лична реалност. Това, което е около теб, е перфектното отражение на това, което е вътре в теб. Въображението ми се разпалва от музика, цветове, думи, отношенията между хората и нещата, които се случват по света в момента.

Какво да очакваме скоро от теб?

Предстои ми съвместна изложба с илюстраторката Розалина Буркова. Откриването е в Лондон на 30-ти април! 

Илюстраторът е разказвач на истории – коя мечтаеш да разкажеш?

Нямам търпение илюстрациите ми да илюстрират музиката, която правя. Скоро. Това е история, за която наистина се вълнувам изключително много! 

Повече от Деси Баева в Инстаграм

___________________________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

_______________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!