“Промяна за живот”

На децата трябва да се разрешават само две закуски от по 100 калории дневно, твърдят здравни специалисти във Великобритания в опит да се справят с високите нива на затлъстяване сред децата.

Агенцията по обществено здраве на Острова призова родителите да наложат дисциплина по отношение културата на хранене, тъй като изследванията показват, че половината от приема на захар при децата се консумира между храненията. Средно едно дете изяжда най-малко три захарни храни на ден, сочат данните. Това е приблизително поне една трета от препоръчителния дневен прием на калории. В резултат на нездравословното хранене, едно от три деца е с наднормено тегло или затлъстяване преди да е завършило основното училище, показват данните. Д-р Алисън Тедстоун, главен диетолог от Агенцията по обществено здраве, заявява, че децата се хранят без режим, през целия ден, и по този начин все повече расте броят на затлъстелите. Всяка година едно дете консумира средно 400 бисквити, повече от 120 торти и сладкиши, около 100 порции бонбони и почти 70 от шоколадови блокчета и сладоледи. По отношение на напитките, статистиката също не е позитивна – едно дете изпива средно повече от 150 кутии със сокове и кенчета с газирани напитки. “Едно дете има средно повече от три нездравословни хранения на ден – бисквити, торти, захарни изделия”, казва д-р Тедстоун. “Всъщност най-вероятно реалната цифра е доста по-стряскаща, защото често децата консумират неща, които не се регистрират от статистиката – като пакет чипс в чантата на път за училище. Това са част от причините, на които се дължи епидемията от затлъстяване в тази страна”, добавя диетологът. “Хората продължават да не се замислят какво слагат в чинията си и в тази на децата си”.

Най-новата кампания на Агенцията по обществено хранен “Change4Life” (Промяна за живот, б.а.) насърчава родителите да “дават на децата си максимум 2 закуски или храни от по 100 калории на ден”. Специалистите го описват като “просто правило”, което да помогне на заетите родители. Д-р Тедстоун призова родителите да се научат да казват “не” на децата си по отношение на вредната храна. “Ако вкъщи постоянно имате захарни лакомства, е естествено децата да поискат да хапват от тях – казва тя и добавя: “Запитайте се, дали всеки път, когато детето ви търси “нещо сладко” в шкафа, то наистина е гладно или това е просто вреден навик. Изпразнете шкафа от сладки изкушения и казвайте “не”. Това е важна крачка към създаване на режим. Препоръчителният дневен прием на захар за деца е не повече от 5 кубчета захар за 4 до 6-годишните и не повече от 6 кубчета за 7 до 10-годишните деца на ден.

Кампанията Change4Life цели да популяризира по-здравословните храни и ще предложи на родителите специални оферти за по-здравословни закуски, включително плодове и зеленчуци, в избрани супермаркети.

По-здравословните предложения за закуски и напитки, докато сте вкъщи и в движение, включват прясна плодова салата, нарязани зеленчуци и нискомаслен хумус, оризови десерти и бисквити, пълнозърнести крекери. Агенцията по обществено хранене съветва родителите да насърчават децата да консумират повече плодове и зеленчуци, докато постигнат до 5 приема на ден. “Това правило на Change4Life ще помогне на родителите да направят по-здравословен избор.”

Кампанията включва и телевизионна реклама, която ще се излъчва във Великобритания в продължение на 8 седмици и ще призовава родителите да вземат парични ваучери за по-здравословни храни, като се регистрират в сайта на “Change4Life”. Кампанията “Change4Life” е подкрепена и от супермаркетите, които се ангажират да помогнат на родителите да изберат 10 здравословни закуски, които струват по-малко от вредните им алтернативи.

Агенцията по обществено хранене работи и с компании от хранителната промишленост, за да поемат ангажимент да намалят до 2020 година с до 20 % захарта в продуктите, които децата консумират най-много.

Греъм Макгрегър, председател организацията “Action on Sugar” заявява, че страната спешно се нуждае от по-силна стратегия срещу детското затлъстяване, включително забрана на промоции и реклами на храни и напитки с високо съдържание на мазнини, сол и захар. “Смешно и цинично е, че производителите на храни и напитки изразходват милиарди паунди за такива промоции и публичност, които надделяват над всякакви кампании, борещи се за детското здраве”.

Паралелите, сравненията и изводите ще оставим на Вас. Така го правят на Острова, защото са си дали сметка, че имат гигантски проблем със затлъстяването при децата.
А у нас, въпреки мантрата, че сме 5-ти по затлъстяване в Европа и въпреки клишетата, че децата са “бъдещето на България” все още изборът за училищна храна на много деца е между шоколада, пълен с палмово масло, бисквитите и чипса, а така наречените “безплатни закуски” се състоят от дебели филии бял хляб, намазани  с маргарин. Впрочем, някой води ли статистика какъв е броят на затлъстелите деца, колко захар средно годишно поема едно дете и колко газирани напитки изпива. Защото, за да разрешим проблемите, първо трябва да ги дефинираме, нали?

*Източник: www.telegraph.co.uk

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!