Детското поведение като вдъхновение в скулптурите на Lene Kilde

Нейното вдъхновение са детските емоции и поведение. Онези малки жестове и пози, с които несъзнателно децата боравят и така израязяват част от себе си. Тя е Лене Килд – норвежки скулптор, който работи предимно с фигуративни скулптури от стоманена тел. За нея езикът на тялото на децата е тяхната най-чиста форма на общуване и именно това започва да визуализира чрез своето изкуство.

 

Боравейки предимно с цимент и метал, Лене създава малки скулптури с части на тялото, предимно ръце и крака, като съвсем леко загатване на поведение или настроение оставя зрителя да прояви въображение, за да довърши образа. Макар да показва само отделни части на тялото, нейните фигури все пак са наситени с много характер и чувство. Любопитните деца са изобразени да стоят на върха на пръстите си, докато по-плахите и срамежливи са застанали в неудобни пози с издадени нагоре пръсти. По-смелите и приключенски настроени деца са показани чрез уверени пози, стиснати юмруци и често са изобразявани чрез придружаващ реквизит.

Всяка поза, която Килд визуализира е с изваяни от цимент ръце и крака и фрагменти от текстурата на дрехи, които са изработени от цветна, метална мрежа. Серията се казва “Непълните” и всяка липсващо парче е оставено на въображението на зрителя, който да попълни визуалните пропуски и контури, а може би и да се задълбочи в собствените си детски спомени.

Ето и някои от най-интересните творения:

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!