Дискусия за разнообразието в езика по повод 24 май и Деня на многообразието

В отстояние от два дни Германия чества Деня на многообразието на работното място (26 май), а България – Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура (24 май). Гьоте-институт България и фондация GLAS намират пресечна точка в темата „ЛГБТИ х Език“, която ще бъде фокус на онлайн дискусия с модератор Севда Семер и с участието на: Владимир Полеганов, Петър Денчев, Станимир Панайотов и Яна Монева.

ЛГБТИ х Език

Онлайн дискусия с модератор Севда Семер

Участници:

Владимир Полеганов, писател, преводач и сценарист

Петър Денчев, театрален режисьор и писател

Станимир Панайотов, философ и преводач

Яна Монева, психолог

26 май 2020 г. 17.30 ч. (EET)

На Facebook страниците на GLAS Foundation и Гьоте-институт България, както и на страницата на събитието във Facebook

Език: български

По традиция месец май минава под знака на словото и писмеността. 24 май, Денят на славянската писменост, на българската просвета и култура, е важна дата и за Гьоте-институт, чиято ключова цел е обменът между Германия и България, който неминуемо минава през езика, превода и литературата. В края на май има още един важен ден, който Гьоте-институт отбелязва – Деня на многообразието на работното място, случващ се в контекста на Хартата на многообразието, подписана от над 3400 работодатели в Германия, сред които и Гьоте-институт.

Една от възможните пресечни точки между двете дати е темата за разнообразието по отношение на полова и сексуална идентичност и какво място заема то в българския език.

На 26 май от 17.30 ч. ще се проведе онлайн дискусията „ЛГБТИ х Език“, организирана от Гьоте-институт и фондация GLAS. В нея участват експерти от различни области: Владимир Полеганов (писател, преводач и сценарист), Петър Денчев (театрален режисьор и писател), Станимир Панайотов (философ и преводач) и Яна Монева (психолог).

Заедно с модератора Севда Семер (артист и писател) те ще представят различни перспективи към темата за сексуалните и полови идентичности в езика – от гледна точка на езикознанието, литературознанието, психологията и изкуството.

Всички, които се интересуват, са поканени да се присъединят към онлайн събитието и да споделят своя опит. Дискусията ще се проведе на български на живо в интернет и ще може да бъде гледана във Facebook страниците на фондация GLAS и Гьоте-институ България. Публиката ще може да се включи активно с въпроси по време на събитието.

За Хартата и Деня на многообразието

През декември 2006 г. работодатели от над 3400 предприятия в цяла Германия, включително и Гьоте-институт, се обединяват и подписват Хартата на разнообразието. Целта е да се допринася за припознаване и насърчаване на разнообразието на работното място и борбата срещу предразсъдъците, стереотипите и дискриминацията въз основа на пол, полова и сексуална идентичност, националност, етнос, религия, възраст, увреждания и др.

За фондация GLAS

Фондация GLAS, основана през 2014 г., работи за равенство и приемане на ЛГБТИ хората в България чрез кампании и проекти, промотиращи разбиране. Фондацията е сред организаторите на най-голямото събитие в подкрепа на човешките права в България – София Прайд и поддържа единствения у нас ЛГБТИ общностен център – Rainbow Hub.

_______________

Съдържание: Гьоте-институ България

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!