DJ Akasha – за легендарните модели Air Max и влиянието на Хип Хоп културата

От момента, в който маратонката се появява на бял свят, тя става неизменна част от ежедневието на хората, а когато през далечната 1925 година се създават и първите маратонки с висока, а не идеално гладка подметка, те се вплитат в културата и модата, като влиянието им не спира и до днес. Най-бележитите години в своята история бележат моделите, излезли през 70-те, когато са важна част от хип-хоп културата и започват да определят модните тенденции.

Един от най-големите гиганти Nike ще помни 1979 година пък като историческа за бранда с реализирането на една от най-смелите идеи, хрумвали на някой в бранша до момента – идва времето на въздушната капсула в подметката. Nike се изстрелват на върха и правят истинска революция. Няколко години по-късно дизайнерът Тинкър Хатфилд решава да направят въздушната капсула видима – появява се легендата Air Max. Този ход се оказва повече от успешен и повлиява и на други спортни гиганти, които следват примера на Nike. Светът на маратонките е изцяло променен, а street културата стъпва здраво върху новите модели Air Max.

32 години на върха, Air Max не са просто маратонки – те са история, култура, емблема, легенда. Истинските sneaker фенове познават добре появата им, развитието им и каква е тяхната добавена стойност.

И у нас има не малко почитатели на историческия модел и с един от тях се срещаме и ние – DJ Akasha – едно истинско Хип Хоп торнадо. Освен като DJ, може би я познаваш и като организатор на различни Хип Хоп събития, а сега ще ти я представим и като един от членовете на Buzz crew.

Като се има предвид всичко, с което се занимаваш в живота, хип-хоп културата формира и теб като човек. Разкажи ни твоята среща с Air Max и какви спомени имаш ти от 90-те години и бума на sneaker културата и у нас.

Запомнила съм бума на sneaker културата и първото си въвличане в хип хопа като начин на изразяване с две неща – възхищението и завистта. Самоувереното излъчване поради ред причини предизвиква тези две реакции. Може би това донякъде се дължи и на факта, че за този период в България, Air Мax-овете освен различни бяха и трудно достъпни. Не всеки можеше да си позволи да ги има, а и се задоволяваш с това, което предлага пазара.

Когато някой се появеше с нови маратонки това си беше сензация, всички клякат и разглеждат с възхита модела на краката ти. Беше голяма работа ако имаш познат или роднина в Щатите например, който да ти праща точно онези най-желани модели, които не се таргетираха към нашия пазар. Така, че си беше някакъв вид битка, докато достигнеш до това, което искаш. С Хип Хопа беше същото, реално за да достигнеш до сърцевината трябваше да познаваш правилните хора, които да те въвлекат, да ти дадaт касета, която да си презапишеш и прочее.

Защо точно на хип-хоп културата повлиява?

По-скоро връзката е взаимна. Пътят, който извървява Nike Air Max линията се засича с развитието и на Хип Хоп културата. Малко след като излиза иконичният Air Max 1 през 1987 година, KRS-One е първото МС, което споменава Nike в парчето на Boogie Down Productions “Dope Beat”. В дебютния си албум “Illmatic” Nas се определя за “Nike head” в текста на парчето “Halftime”. Redman също е сред първите, които имат рима за Air Max: “Gorilla intact in this rap habitat get your step in your Air Max”.

Примерите са много, рап музиката е богата на референции към Nike в текстовете на песните. Много от тях са безспорни класики. Хип Хоп артистите винаги са променяли начина, по който възприемаш модата, винаги са били създатели на нова мода. Изобщо не е случайно, че има много колаборации между Nike и много други имена както от класическата сцена като DJ Premier, Wu Tang, Jay Z, Snoop Dogg, MF Doom, A Tribe Called Quest, De La Soul, Bobbito от Stretch & Bobbito така и имена от съвременната сцена като Skepta, A$AP Ferg, Drake, Kanye и много други оказали силно влияние с музиката, визията и отношението си към sneaker културата. Едва ли взаимовръзката между хип хопа и брандове като Nike някога ще бъде прекъсната, историята показва само израстване и от двете страни.

Как на теб лично се отрази цялата тази нова култура?

Възпита в мен увереност що се отнася до всичко, което харесвам. Научих се да уважавам увереността в другите и да разпознавам автентичността, но и да имам различно мнение, начин на изразяване и излъчване без да се влияя от това, че някой примерно не е на същата честота като мен.

Възхищавала съм се на много артисти през годините, не само като музикални качества, а и като стил на обличане. Почти няма артист , който да е носил дрехите на Dapper Dan, който да не ми е направил впечатление, Eric B & Rakim, Big Daddy Kane, LL Cool J, Slick Rick… изобщо цялата тази ера в музиката и модата, която налагат тогава ми е голямо вдъхновение. Тогава дори са можели да познаят от кой район в Ню Йорк идваш само по стила на обличане и естествено марката обувки е значително улика за това, дълго време Nike са били символ на Харлем. Тези неща са ми правили впечатление и са ме вълнували, уникално е как Хип Хопа не само, че прави толкова силно представяне на брандове като Nike и в последствие ги прави разпознаваеми чрез музиката, а и достига до висините на висшата мода. Като споменах Dapper Dan е задължително да добавя, че в началото той преработва дрехи на Gucci и Louis Vuitton и облича големите имена в Хип Хопа, вижте например обложката и цялата визия към албума на Eric B & Rakim “Follow The Leader”, а днес Dapper Dan е име, което не само че продължава да облича най-разпознаваемите имена от сегашната ера, а и има собствена линия съвместно с Gucci. Същият път извървява и Nike – класическите линии имат не една или две колаборации с брандове от висшата мода – модели, които притежават този hype около своята недостъпност. Повлияна съм от тези неща и тези истории са ми дали пример.

На какво се дължи според теб този hype, дори не само у нас, а в световен мащаб?

Винаги си личи, когато някой има специално отношение към детайлите, можеш да разбереш и разчетеш по тях допълнителни неща за личността на човек. Тези неща ми правят впечатление. Когато имаш информация за това, кое, защо и как е станало гледаш и с друго око, когато видиш някой да е облечен по определен начин, модел обувки и препратки, които прави към нещо друго. За мен истинският hype не е просто в това, че някоя известна личност ще се появи на знаково събитие носейки нещо, което утре всички ще искат да изкопират, а в това защо го прави. Sneaker културата е станала неизменна част от света на модата и големият hype е в историята и пътя извървян до момента. По начало тази еуфория тръгва от трудната достъпност и ексклузивност в този смисъл на определени модели, днес hype-a дори и по нашите ширини започва да придобива друг смисъл за много от хората, които отдавна са минали първичната фаза на това просто да се сдобиеш с нещо, което всички искат да притежават.

Какво направи точно този модел толкова специален?

Все още има много хора, които имат специално отношение към Air Max 1, снабдяват се със различни вариации на модела от търгове и т.н. Свързваме Air Max с революционния замах, с който винаги са се отличавали. Силуета на обувката си е вечна класика и иновативността, с която го надграждат през годините наистина превръща Air Max в символ на градската мода. Ето например Air Max 200, една от любимите ми линии излизали в последно време, те съчетават всичко което е предизвиквало еуфория, съчетаващи в събе си класиката на 90-ките и силуета на 180-ките в колаборация със съвременната линия на Air Max 720 и Air Max 270, а крайният резултат е на лице.

_________________________

Легендата Air Max 200 е парче история, здраво стъпило върху своя дългогодишен успех, благодарение, на който днес всички познават класическия му дизайн, включващ специалния въздушен балон. Със сигурност това е една от най-продаваните маратонки на всички времена, а сега виж как можеш и ти да си спечелиш един от фантастичните модели:

Всичко нужно ще откриеш в профила на Аkasha в Instagram, а за да играеш за чифт Air Max 200 трябва да последваш нея, @buzzsneakers и @shash.bg и да тагнеш един приятел под поста. Победителят ще бъде обявен в стори в профила на Акаша, така че не пропускай да следиш всичко, което ще се случи!

*Снимки: KHANYA | DIGITAL & ANALOG

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!