“Do No Harm” – една изложба в Лондон, която не е за изпускане

От 4-ти юли до 21 юли Jealous Gallery в Лондон е любезен домакин на последната работа на талантливото, артистично дуо Miss Bugs. Инсталацията, която този път е подредена за публиката е озаглавена “Do No Harm” и се състои от 900 цветни “близалки”, които съдържат редица фармацефтични продукти, имащи за цел да изкритикуват съзнанието на съвременното общество и прекормерната употреба на социалните медии.

Miss Bugs продължават да се занимава с темата за пристрастяването към цифровите технологии и това как новинарските канали и социалните мрежи действат на хората като обезболяващо, което отслабва усещанията и ни отдалечава от реалността.

Така наречените алгоритми, които се разработват всъщност са просто сработен начин да се филтрира информацията така, че хората да се затворят в собствен “балон”, където получават достъп само до съдържание, което е било избрано външно, определяйки го като подходящо за тях.

Тази тъмна страна на съвременния живот е “захаросана” чрез всяка близалка, която е изработена от три слоя различно оцветена смола, в която са потънали хирургически остриета, виагра, спринцовки и различни обезболяващи.

Близалките ще бъдат продавани в медицински опаковки с всички правила за съдържание на листовката, инструкции за употреба, предупреждение от странични ефекти и т.н.

Самото заглавие на инсталацията “Do No Harm” прави директна препратка към Хипократовата клетва, която всеки лекар полага и в която се казва “Ще се въздържам от причиняване на вреда и несправедливост”. Иронията е очевидна в днешния съременен живот в социалните мрежи, където всекидневно, умишлено и целенасочено хора вредят и нараняват други.

Всяка близалка е ръчно изработена, а процесът отнема не малко време и е с непредвидими резултати.

Общият резултат обаче е безспорен – наситена с много метафори и дълбоко вникваща в психологията на голяма част от съвременните хора, инсталацията е изключително интересен начин да ни се поднесе поредна доза теми за размисъл, които всеки разглежда през собствената си представа за света днес и личните си виждания по темите за болестите на обществото.

Разбира се и всеки сам избира как да се лекува.

_______________

Ако пътешестваш до Лондон не пропускай възможността да видиш тази интересна и провокативна изложба! Сигурни сме, че ще ти хареса!

4.07 – 21.07.2019г.

Jealous Gallery
Shoreditch 53 Curtain Road,
Hackney, London EC2A 3PT

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!