Това е България – България на добрите новини! (12.03 – 19.03.21г.)

Поглеждаме назад към изминалите дни и позитивните новини, които въпреки трудните времена, продължават да се случват и да ги има! Нека намираме повече време за тях и повече да се обграждаме с добро!

Заглавна снимка: Ивайло Петров 

_______________

Стефка Костадинова попадна в селекцията на първия в света виртуален 3D музей на спорта

Легендата Стефка Костадинова влезе в специалната селекция на открития тази седмица първи в света виртуален музей на спорта. Инициативата е на Международната лекоатлетическа асоциация (World Athletics), като проектът е известен като MOWA – Музеят на световната атлетика, който е и първият изцяло виртуален музей.

Стефка Костадинова е представена заедно със звезди от световната атлетика като Карл Луис, Пааво Нурми, Джеси Оуенс, Фани Бланкерс-Коен, Ирена Шевинска, Мари-Жозе Перек, Ян Железни, Алисън Феликс, Джонатан Едуардс и Юсейн Болт.

На Световното първенство в Рим през 1997 г. Стефка Костадинова си върна инициативата с 206 см, като принуди бившата шампионка Тамара Бикова да пробва в третия си опит невъзможните за нея 208 см. Останала сама на сцената и осигурила си вече златото, българката поиска летвата да бъде вдигната на рекордните 209 см, които покори от втория си опит докато трибуните още бушуваха 10 минути след бурния финал на 100 м при мъжете. Костадинова никога след това не скочи повече, но и никой друг не успя да стори това до днес, вече 34 години по-късно. Българката обаче спечели втора световна титла през 1995 г., а година по-късно грабна от третия си опит и олимпийското злато в Атланта,” пише за българската легенда в залата за Световните първенства.

MOWA прави своята виртуална обиколка през приемна, в която са разположени шестте континентални дисплея, преди да се премине през “Тунела на произхода” следва “лекоатлетическо 3000-годишно пътешествие от древността до съвремието”, преди да се влезе в “Залата на световните първенства”, която включва всички 17 издания на водещите шампионати на Световната атлетика.

Реализацията на Музея отнема 6 месеца, като ще продължава да се развива и във времето. Посетителите могат да избират между свободна разходка из залите или тур с гайд на английски или френски. Дигиталният музей е базиран в сайта на Световната атлетическа асоциация и може да се посети на следния линк: www.worldathletics.org/mowa.

Виж още: Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев” 2021

_______________

Русенци ще получат 10 000 дръвчета за засаждане

Снимка: Luke Richardson on Unsplash

Гората.бг подхваща поредната своя инициатива, в която организира раздаването на 10 000 дръвчета, този път на граждани на Русе. На общинския паркинг до НАП всички граждани на крайдунавския град, които проявяват желание, ще могат да си вземат безплатно плодни (необлагородени) дръвчета – слива, череша, кайсия и праскова, както и с горски/парковичерен бор, липа, червен дъб и акация.

Участниците ще трябва да извършат засаждането на дръвчетата съобразно закона и общинските разпоредби. За засаждане в градска среда се изисква разрешение от Общината, а плодните дръвчета могат да бъдат засаждани само в частни имоти и градини.

Организаторите на кампанията напомнят, че предоставените безвъзмездно дръвчета не могат да бъдат продавани, заменяне и предоставяни възмездно на трети лица.

_______________

Български стартъп е част от американската компания еднорог

Американската компания Yotpo, която стана собственик на най-успешния български стартъп за 2020 г. – SMSBump, достигна статут на “еднорог”.

След като финализира рунд за привличане на инвестиции на стойност 230 млн. долара, оценката на дружеството нарастна до 1,4 млрд. долара.

Сделката с българския стартъп се случи през изминалата година, когато компанията придоби родната SMSBump за 33,6 млн. евро, което беше 5-тата най-голяма сделка по придобиване на компания в рамките на годината у нас и най-голямата що се отнася до технологичен стартъп.

SMSBump работи по разработване на услуги за дигитален маркетинг, а привлечените инвестиции ще бъдат използвани за ускоряване на създаването на единна облачна маркетингова платформа и внедряването на нови услуги.

Очаква се също така да бъдат привлечени и нови кадри за SMSBump, като целта е се да превърне софийския офис в общоевропейски R&D център на Yotpo, споделят основателите Михаил Стойчев и Георги Петров. “Радваме се, че стабилна продуктова компания като Yotpo стъпи на българския пазар. Няма по-отговорна мисия от това да създадем платформа, която да развива българските таланти и на световната сцена. А едно е сигурно – България е богата на таланти. Предстои ни много интересна 2021 година, през която целим да разрастнем екипа в София до 80 души, от технически роли (програмисти, ръководители на екип, QA, DevOps), през човешки ресурси, маркетинг и дизайн специалисти, и още”, казва Михаил Стойчев.

_______________

Къщата на Райна Княгиня в София ще бъде възстановена

Снимка: facebook

Комисията по финанси към СОС разгледа предложение за отпускане на над 400 хиляди лева от Общинския приватизационен фонд за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София. За емблематичната сграда, което се намира на улица “Софроний Врачански” 119 бяха предвидени пари още през миналата година от дарител, който обаче не успя да предостави сумата заради Ковид-19.

Къщата на Райна Княгиня е обявена за паметник на културата от местно значение.

_______________

82 700 лева ще бъдат вложени в почистването на река Бели Лом

Общо 82 700 лева ще бъдат вложени в почистването на коритото на река Бели Лом, като средствата са отпуснати от държавата, съобщиха от областната администрация в Разград.

Предвидено е парите да бъдат използвани за почистването на коритото от храстите и дърветата, като ще бъдат премахнати и образувалите се прагове, които забавят течението на реката.

_______________

Българи се класираха в престижен световен турнир по електронни спортове

Българският esports отбор “VOYVODA” успя да пребори конкуренция от 440 отбора от цял свят и да постигне грандиозен успех, след като в оспорвана игра на Counter-Strike момчетата успяха да победят две от големите органзации в света – OG (Европа) и емблематичния Cloud9 (САЩ).

Играчите в българския отбор са Камен Костадинов (bubble), Виктор Дянков (v1c7oR), Мартин Кюмджиев (mar), Симеон Ганев (dream3r) и Християн Пиронков (REDS7AR).

Отборът ни постигна страхотен успех, като сега предстои и европейският турнир “DreamHack Masters Spring”.

_______________

Пътната агенция ще тества интелигентна система за безопасен трафик по 11 пътни участъка

Снимка: Holden Baxter on Unsplash

Пътната агенция ще изпълни пилотен проект за интелигентна система за безопасен трафик по 11 участъка по републиканската пътна мрежа.

Проектът се финансира от Оперативната програма “Региони в растеж”,  съобщи председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски.

На 120 километра второкласни и третокласни пътища ще бъдат монтирани интелигентни, безопасни системи, както и 23 електронни табели с променящо се съдържание, които ще дават информация за атмосферните условия и трафика в реално време“, обясни той.

_______________

3,4 млн лева бяха отпуснати за срутената стена на пътя Кричим – Девин

Подсигурени са средства за ремонт на срутената подпорна стена на пътя Кричим-Девин. Това беше съобщено от областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Това е изключително важен път, който свързва двете области Пловдив и Смолян. Срутването засяга голям участък от около 100 метра. По мое настояване бяха премахнати бетонните заграждания и се разшири пътното платно в другата част, което даде възможност да продължи преминаването на коли и камиони. В противен случай щеше да се затвори платното и тежкотоварните коли да преминават през Пловдив, което щеше да затрудни трафика в града“, допълни Каназирева.

По нейна инициатива, в качеството й на Областен управител, беше издадена заповед и беше обявено частично бедствено положение. Това даде възможност да бъдат взети незабавни мерки и да започне процедура за извършването на укрепителни дейности.

_______________

Виж още: Опознаваме света на етеричните масла с една нова българска марка

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!