Добрите примери, от които имаме нужда

Трофеят може да се връчва на най-бързия, но понякога първият, преминал финалната линия, не е единственият победител. Победители могат да са и онези сред нас, които са успели да надскочат себе си, амбицията и егото си и да подадат ръка, да демонстрират спортсменство, уважение и взаимопомощ.

Историята и друг път е разказвала за паметни състезания и спортни събития, които са били белязани от фантастични жестове и моменти, които трогват до сълзи.

Една такава история разказваме днес, а тя идва чак от Шелбивил, Индиана, където половин миля преди финалната права, докато тича, гимназистът Levi LaGrange се спъва и извива глезена си.

Момче от по-големите класове се оказва близо до него и въпреки, че Леви му дава сигнал, че може да продължи състезанието, той взима друго решение. “Видях, че го боли много. Когато се доближих до него, той накуцваше. Попитах дали е добре, а той отговори, че усеща, че нещо сякаш е изпукало“, спомня си Axel Aleman.

Вместо да продължи състезанието и да бърза към финалната права Aleman отказва да остави Levi зад себе си. “Веднага щом го видях разбрах, че трябва да направя нещо. Просто това ми се стори правилното нещо. Беше по-важно от състезанието. Казах му, че няма да си тръгна“.

С окуражаващ жест с ръка на гърба на Levi, Axel остава с него до края на състезанието. Двамата преминават финалната линия заедно, като Axel дори отстъпва, за да може Леви да премине пръв.

Майката на Levi -Becky остава силно впечатлена от трогателния жест на по-голямото момче, особено след като двамата никога преди не са се срещали. “За едно дете на 18 години е нужно много, за да се реши да се откаже от мястото си“, казва тя. “Този жест говори много за характера на Axel. С толкова лоши неща, които се случват навсякъде в момента, това наистина беше страхотен момент“.

От своя страна, майката на Axel – Nikki, съвсем не е изненадана от тази спонтанна проява на добра воля. “Той е наистина много любезен и винаги е бил по-загрижен за другите, отколкото за себе си“, споделя тя.

Случката от състезанието се разчува бързо и Axel получава множество позитивни отзиви и думи, които подкрепят и хвалят неговия жест, а той единствено добавя “Наистина се надявам просто хората по-често да постъпват правилно“.

Тези думи и жестове имат вдъхновяваща сила и способност дори да лекуват. Тогава, когато дойде момент на отчаяние, несигурност или съмнение в човещината, геройството, духа и състраданието. А тези примери са навсякъде около нас. Ако сте имали щастие, може би сте попадали в такива истории. Може би дори сте били героите в тях. Но, тук не става дума за геройство или за победа. А за онзи пълен пакет от ценности и чудесни качества, които някои хора притежават и за способността им да дават добър пример. Да бъдат вдъхновение и пример за подражание. Имаме нужда да ги виждаме, да знаем и да усещаме, че ги има и да говорим повече за тях.

_______________

Заглавна снимка: www.goodnewsnetwork.org

Източник: www.goodnewsnetwork.org

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!