Това е България – България на добрите новини! (07.08 – 14.08.20г.)

Оглеждаме се за добрите новини, които и тази седмица не бяха изобщо малко! И това е само малка част от тях, защото вярваме, че навсякъде у нас всеки ден се случват безброй позитивни и добри събития, инициативи, каузи, успехи, победи и се раждат добри примери, каквито ние търсим и искаме да показваме!

Да се стараем всеки ден и ние да сме част от хубавата промяна и да споделяме повече позитивни новини!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

__________________

Разкриват иновативни технологични центрове в десет бургаски училища

Десет училища в Бургас бяха одобрени и ще получат средства за разкриването на иновативни технологични центрове, както и специализирани кабинети за практическо обучение и съвременна образователна среда за всички ученици.

Проектите ще започнат в началото на новата учебна година, като ще бъдат разпределени по три национални програми – “Изграждане на училищна STEM среда”, “Осигуряване на съвременна образователна среда” и “Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот”. Технологични STEM центрове /STEM обучение – наука (Science), технология (Technology), инженерство (Engineering) и математика (Maths)/ ще бъдат разкрити в ОУ “Братя Миладинови”, ОУ “Христо Ботев” – кв. Долно Езерово, ОУ “Иван Вазов” – кв. Банево и Професионалната гимназия по транспорт.

Центровете ще бъдат изградени по съвременен дизайн с оборудване и обзавеждане, в които ще се интегрига ново учебно съдържание, което да отговаря на интересите и възможностите на учениците. Акцентът пада върху усвояването и развитието на практическите умения и креативността.

__________________

Инвестират 1.2 млн. лева за изграждането на 27 социални жилища в Свищов

Започва изпълнението на ремонтните дейности, свързани с изграждане на социални жилища в Свищов. Финансирането е осигурено по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 -2020г., а стойността на проекта е 1.2 млн. лева с ДДС.

Сградата, в която ще бъдат изградени жилищата ще бъде изцяло подновена, ще се извърши основен ремонт, като се предвижда в нея да бъдат изградени 27 жилища, от които 2 ще са пригодени за хора с увреждания.

Услугата по настаняване на хора ще се предоставя възмездно на картотекирани правоимащи, които ще отговарят на ясни и точни критерии, подробно изброени в Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общинския жилищен фонд.

Общината ще съблюдава за контрола, за да се гарантира доброто стопанисване на имуществото. Създадена е и програма за постигане на социално интегриране, като задължително ще се изпълняват и дейности за осигуряване на образование, заетост и здравеопазване.

__________________

Безценни артефакти от музея във Велико Търново ще бъдат събрани в специален каталог

Регионалният-исторически музей – Велико Търново подготвя каталог, който ще показва най-големите ценности от колекциите, като луксозното издание ще бъде посветено на 150 години от създаването на културната институция.

Денят ще бъде отбелязан в началото на 2021 година. Каталогът ще бъде двуезичен (български и английски) и в него ще бъдат събрани 350 от най-ценните артефакти на музея. Сред тях ще има археологически находки, монети, икони, църковна утвар, етнографски предмети, оръжия от различни епохи, както и предмети, свързани с различни исторически дати и личности.

__________________

Нова артистична визия за подлеза до Професионалната гимназия по механоелектротехника в Бургас

Пешеходният подлез до Професионалната гимназия по механоелектротехника вече ще има нова, артистична визия, дело на Община Бургас, Общинския съвет по наркотични вещества и визуалният артист Красимир Марчев.

По време на кампании по превенция на наркотичните вещества, млади артисти от града изградиха цялостната концепция за посланията, които да бъдат изобразени.

Художествената част на проекта на Красимир Марчев предствлява противопоставянето на два различни свята – от една страна е приказният подводен свят, от друга – космическият, а по средата е позициониран човекът, в търсене на същността си.

Цялостната визия има за цел да преобрази изцяло занемареното пространство и да вдъхне нов живот на мястото, като се предвижда да бъдат изградени и осветителни тела, да се обнови инфраструктурата на подлеза ида се постави денонощно видеонаблюдение.

__________________

Започва изграждането на информационен пункт “Седемте Рилски езера”

Започва изграждането на контролно-информационен пункт “Седемте Рилски езера”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Официалната церемония се състоя на 13 Авг, четвъртък, в района на хижа “Рилски езера”, на територията на национален парк Рила.

След построяването на Контролно-информационния пункт се предвижда да бъдат предоставени помещения за база на Планинска спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция. Гарантира се присъствието и на служители Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждането на образователни програми за посетителите и осигуряването на тяхната безопасност.

Общата стойност на проекта е в размер на 497 381, 15 лв. без ДДС, които са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

__________________

Къдроглавите пеликани в природен парк “Персина” отчетоха рекорден размножителен период

Пета поредна година къдроглавите пеликани в природен парк “Персина” бележат успешен размножителен период, но 2020 се оказа дори рекордна. В парка е сформирана нова гнездова колония на вида в Мъртво блато, като 8 двойки са успели да отгледат 6 малки. Колонията в блатото Песчина пък отгледа 34 малки от 22 двойки. Общо в природния парк за 2020 загнездиха 30 двойки къдроглави пеликани, които отгледаха 40 малки.

През 2016 година за първи път от 60 години насам бе образувана гнездова колония на къдроглавия пеликан в България – в блатото Песчина, като дотогава от вида можеха да се видят пернати само в езерото Сребърна. С новосформираната колония от тази година в Мъртво блато, гнездата стават 3 на брой. Особено важно е и как ще се поддържа средата на птиците оттук нататък и как този застрашен вид ще бъде опазен.

__________________

820 000 лева инвестиция за преобразяването на квартал в Свищов.

Жителите на квартал “Симеон Ванков” в Свищов ще имат възможността да се радват на нова, облагородена и жизнена градска среда. Това ще бъде възможно благодарение на проект за да 820 000 лева, който е част от резервния списък на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и ще се реализира със 100% изпълнение на Инвестиционната програма на Общината, която се финансира по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020г.

Беше организирана и среща с гражданите, на която те бяха запознати с предвидените дейности и цели на проекта. Присъстващите пък от своя страна имаха възможността да дадат своите предложения, мнения и препоръки.

Проектното предложение предвижда дейности за подобряване и реновиране на градската среда, като обхваща междублокови пространства с обща площ от 7 827,5 кв. м.

Целта е да се повиши привлекателността и конкурентноспособността на града, като така се осигури по-добро качество на живот, достъп до основни услуги и възможност за икономическо и социално развитие.

__________________

Младежи спасиха от удавяне момче в Бяла

Манол и Павел са двама герои, които успяват да спасят давещо се момче край Варненско.

В събота около 18.00 ч 20 годишен младеж влиза в морето въпреки предупредителния червен флаг и силното мъртво вълнение. Очевидци разказват, че не след дълго морето завлича момчето, което се бори за живота си. Двамата младежи, които стават свидетели на ситуацията се гмуркат във водите и успяват да извадят момчето на брега. “Прегърнаха го и си заминаха. Респект за Манол и Павел, които рискуваха животите си, за да спасят непознат!“, споделиха очевидци на случилото се.

__________________

С проект за 1.7 млн. лева санираха три блока в Горна Оряховица

В рамките на проекта “Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град горна Оряховица” бяха санирани общо 14 панелни блока. Проектът приключи и бяха санирани последните три жилищни сгради, като реконструкцията включваше топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, покрив, подмяна на дограма и други прозрачни ограждащи елементи, подмяна на осветителни тела в общите части, изграждане на мълниезащитна инсталация, подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами.

Бяха освежени и стълбищните клетки и беше осигурена достъпна среда до входовете на сградите. Благодарение на успешно реализирания проект 62 домакинства преминаха към по-горен клас на енергопотребление. Проектът е финансиран по ОП “Региони в растеж” 2014-2020 г.

Предстои модернизация на парк “Градска градина” и Кризисният център от резервния списък на Инвестиционната програма, както и читалище “Братя Грънчарови”.

__________________

40 хил. лева инвестиция за смяна на мебели в старчески дом във Велико Търново

Велико Търново спечели проект за “Подмяна на част от наличното обзавеждане в Дом за стари хора “Венета Ботева”” и получи одобрение от Управителния съвет на Фонд “Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика. Общата стойност на проекта е в размер на 38 528 лв., от които 22 828 лв. са безвъзмездно финансиране. Общината ще допринесе със средства в размер на 4 700 лв.

Предвижда се в рамките на проекта да бъде обновено остарялото и амортизирано обзавеждане в сградата. Цели се да се осигури по-комфортна и уютна среда за възрастните хора, настанени в дома. С реализацията на проекта ще се подобри качеството им на живот, както и качеството на социалните услуги. Очаква се дейностите да приключат до края на 2020 г.

__________________

Доброволци почистиха епископската базилика във Варна

Група доброволци от Варна се зае със задачата да почисти епископската базилика във Варна, като акцията е била по инициатива на фондация “Гея” и е осъществена по проект “Заедно за чисти общи места”. Целта на инициативата е била да се демонстрира един добър обществен пример, да се облагороди културно-историческият паметник и да се ограничи вандализмът.

__________________

Община Елена започва работа по проект срещу домашното насилие

В сътрудничество с Център “Мария” в Горна оряховица, Община Елена продължава дейността си по изпълнението на съвместната инициатива “Противодействие на домашното насилие в три общини на област Велико Търново“.

В областта от години се опитват да се справят с нуждите на деца и семейства в риск от насилие, малтретиране или изоставяне.

Проектът предлага психологическо и социално консултиране, посредничество и застъпничество за пострадали от домашно насилие. Нуждаещите се ще могат да ползват безплатно юридически консултации и правна помощ за подготовка на документи за завеждане на дело по Закона за защита от домашно насилие, за процесуално представителство в съда.

Ще бъдат сформирани и групи от родители, за които ще се правят специални обучения как да развиват умения за подкрепа на децата си.

Ще се провеждат специални обучения по превенция на насилието. В екипа ще се включат освен здравни и образователни медиатори, като за успеха на инициативата ще работят и лекари, ръководства на образователни институции, медии, читалищни работници и изобщо всички, които имат отношение към проблема с домашното насилие.

__________________

Българин се подреди в класация на най-добрите лекари в Австрия

Д-р Тодор Тошков е специалист по очни болести и е един от номинираните в класацията Österreichs beliebteste Ärzte на популярния австрийски вестник “Куриер”, отличаваща най-добрите лекари в страната.

Д-р Тошков работи в Австрия вече 20 години и това не е първият път, в който получава подобна номинация. Това е третата номинация, като преди това попада в ТОП 5 на очните лекари във Виена, както и в класация на австрийската платформа за лекари DocFinder.

__________________

Инвестираха 50 000 лева в ново отопление на емблематично читалище в Свищов

Ремонтът на отоплителната инсталация на Първо българско читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1865 г.” в Свищов приключи успешно. Стойността на проекта е в размер на 50 000 лева, като те дойдоха от Националния доверителен еко фонд по програма “Микропроекти за климата”. Целта на проекта беше да подмени изцяло отоплителната система в сградата, като част от дейностите включваха подмяна на тръбна мрежа и доставка на нови отоплителни тела. Очаква се ремонтът да въздейства положително върху ефективността и разходите за отопление, както и върху опазването на околната среда чрез намаляване на вредните емисии.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!