Това е България – България на добрите новини! (16.10 – 22.10.20г.)

Събираме добри новини от страната и се фокусираме върху позитивното! Ето с какво приключваме и тази работна седмица!

Заглавна снимка: Lora P on Unsplash

____________________

С 2.6 млн. лева ще бъде ремонтиран Катедралния храм във Варна

Над 2.6 милиона лева ще струва ремонтът на Катедралния храм “Успение Богородично” във Варна, който вече започна. Средствата бяха събрани чрез дарителска кампания, като варненски бизнесмен е осигурил средствата за позлатяване на куполите. Община Варна осигурява 350 000 лева, а 200 000 лева са отпуснати от правителството.

Ремонтът на храма ще продължи около година, като през това време ще бъдат обновени каменните корнизи и фронтоните под тях, за да се минимизира вероятността от проникване на дъждовна вода. Подобен ремонт не е извършван от 77 години, сподели кметът на града Иван Портних.

____________________

Над 500 състезатели взеха участие в надпревара с кауза – възстановяване на Драгоманското блато

Снимка: Unsplash

Колоездачи и бегачи се впуснаха в благотворителна надпревара, чиято крайна цел е възстановяването на Драгоманското блато.

Участниците се състезаваха в 18 дисциплини, като рамо до рамо на началната линия застанаха, освен българи, и хора от други националности. Имаше участници от Аржентина, Русия, Португалия, Дания, Македония и др. Събитието се организира благодарение на магазини „Стената“ и Община Драгоман, като за първи път се състоя през есента под надслов „Адреналин с кауза“. Освен основните състезатели, съпътстващи събития имаше и за малчуганите, като „Мини байк и рън за Чепън“. След финала събраната сума беше над 3000 лева, които ще бъдат инвестирани в подобряването на инфраструктурата на поразеното от пожар през януари 2020 г. Драгоманско блато.

Вече започнаха и организационните процеси по подготовката на 10-то юбилейно издание на „Байк и рън за Чепън“, което ще се проведе през 2021г.

____________________

Нов модерен младежки център ще бъде изграден в Монтана

Финансиране по Норвежка програма даде възможност на 4 областни центрове у нас да бъдат одобрени за различни проекти. Община Монтана се класира с проект за изграждането на младежки център с боулинг зала и тенис кортове.

На първо място с 97 точки е община Габрово. На второ място с 95.5 точки е община Монтана. На трето място е община Бургас и на четвърто място с 92.5 точки е община София.“, съобщи кметът Златко Живков.

Младежкият център ще бъде построен на един от върховете на парк „Огоста“.

____________________

Български късометражен филм ще се включи в четиринадесетото издание на сръбския фестивал „Бдение на душата“

Снимка: Unsplash

Филмовият фестивал “БДЕНИЕ НА ДУШАТА” представя, преди всичко, документални и късометражни филми, които третират най-широката област на историята, културата и духовността. Филмите са предимно от Сърбия, но тази година има и един български участник – Розалия Димитрова с нейния филм “Никола Михов”.

През 2007 година продуцентската компания FIX FOCUS, Белград и АСОЦИАЦИЯТА НА ФИЛМОВИТЕ И ТЕЛЕВИЗИОННИ РАБОТНИЦИ НА ВОЙВОДИНА, Нови Сад, основават филмов фестивал наречен “Бдение на душата“. Оттогава фестивалът се провежда всеки октомври в Сремски Карловци – живописен град във Войводина с дълга и богата история, значителен културен и исторически център, неслучайно избран за място на това събитие.
Основната цел на фестивала е да запази от забвение важни моменти от историята на сръбския народ и да представи ценни събития и личности от областите на културата, изкуството, науката, духовността, и спорта, както от близкото, така и от далечното минало, а също и наши съвременници.

Този октомври четиринадесетото издание на “БДЕНИЕ НА ДУШАТА” няма да се проведе по традиционния начин, а „онлайн“, както правят много фестивали по целия свят в момента. За да гледате филмите, кликнете върху раздела „Новини“ на този сайт, след това „Програма“, за да отворите списъка на тазгодишните филми с линк към всеки филм. Линковете ще бъдат  активни само четири дни, от 16 до 19 октомври.

____________________

Център по молекулярна генетика и функционална геномика беше открит в Биологическия факултет на СУ

Снимка: Unsplash

В Софийски университет „Св. Климент Охридски“ отвори врати учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика към Биологическия факултет. Лабораторията предоставя чудесна възможност за студентите да се обучават практически. Центърът вече функционира, като в него са инвестирани около 300 000 лева, разпределени в апаратура, нови плотове и учебни маси.

Освен, че ще повиши качеството на обучение, лабораторията ще развие и научно-изследователската дейност на докторантите и преподавателите в катедра „Генетика“.

____________________

6.6. милиона лева ще бъдат инвестирани в рехабилитация на 7,2 км от път II-81 Берковица – Монтана

Тази седмица беше направена и символична първа копка за рехабилитацията на 7,2 км от второкласния път Берковица – Монтана. Инвестицията по ремонта ще е за над 6,6 млн. лева с ДДС. Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата V-A Румъния – България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, като част от проект „Долж – Монтана: Съвместни стъпки за по-добра свързаност“.

Пътят е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина.

____________________

Младежи в Добричко пазаруват за възрастни граждани

Ангел, Радо и Даниел са тримата герои, за които скоро и uspelite.bg ви разказаха.

Трите момчета се обединяват около каузата си да даряват време и да помагат на хора в нужда, като им доставят храна и лекарства.

Ако сте от Добрич и имате нужда от съдействието на момчетата, можете да ги потърсите на посочените номера – 0898 983196, 0887 877 428 или 0896 710346.

Младежите са още един от добрите примери, които се надяваме да виждаме все по-често, за да ни връщат вярата в доброто, толерантността и емпатията около нас!

____________________

50% от четвъртокласните пътища в община Павликени са напълно обновени

Половината от пътищата в община Павликени са вече ремонтирани. Тази седмица беше открит и още един рехабилитиран участък, в който бяха инвестирани 2,7 милиона лева.

Пътят с. Дъскот – с. Паскалевец официално е открит, като проектът „Реконструкция и рехабилитация на общинска пътна мрежа в община Павликени“ се изпълнява по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020.

Новият път подобрява свързаността със съседната община В. Търново и дава удобства на гражданите, ученическите автобуси, а също улеснява и зимното поддържане.

____________________

Тази есен ще бъдат посадени 21 500 нови дръвчета в Нова гора на София.

21 500 млади фиданки ще бъдат засадени на площ от 43 дка от втория терен на Новата гора на София. Началото на залесителния сезон ще се даде на 24 октомври. Проектът „Нова гора на София“ е проект от 2017 година, като до момента на двата му терена са засадени общо 80 000 акации. Идеята е да се трансформират пустеещите общински земи в гора, която да се обособи като зелен филтър край София. Общината предостави фиданките и ръкавиците, а самото засаждане до момента се извършва от доброволци.

Повече информация за проекта можете да намерите във facebook.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!