Това е България – България на добрите новини! (22.01 – 29.01.21г.)

Ето и добрите новини, с които изпращаме последната работна седмица на януари!

*Заглавна снимка: Dimitar Kazakov on Unsplash

____________________

Google раздава 2 милиона евро за благотворителни проекти у нас, както и в 10 други държави от региона

Гигантът Google започна първата по рода си инициатива в централна и Източна Европа Google.org Impact Challenge. Компанията ще разпредели 2 милиона евро безвъзмездни средства за избрани организации от България и десет други страни в подкрепа на благотворителни проекти.

Кандидатстването вече започна, като компанията търси инициативи, котио имат за цел да възстановят икономиката със социално включване в основата си. Проекти могат да подават организации с нестопанска цел, компании, както и академични институции. Те могат да се включат в проекта до 1 март 2021 година на g.co/ceechallenge. Проектите трябва да са с благотворителна насоченост. Няма значение дали са големи или малки, както и на какво ниво на подготовка са – независимо дали става дума за идея, или утвърдени проекти.

В днешно време икономическите ефекти и ускоряването на технологиите, дължащо се на пандемията Covid-19, поставят много от нас под натиск. Може да бъде трудно да се приспособим, ако ни липсват ресурси или умения, за да реагираме на промените. Затова е по-важно от всякога да преодолеем цифровото разделение и да подкрепим включването.

Уверена съм, че Google.org Impact Challenge ще помогне на организациите в България да се справят с тези предизвикателства и с нетърпение очаквам да помогна при избора на най-ефективните предложения. Споделям целта на инициативата за изграждане на цифрово устойчиви и проспериращи общества“, каза Гергана Паси, Президент на Digital National Alliance, България

Повече информация за Impact Challenge на Google.org за ЦИЕ и формуляр за кандидатстване можете да намерите на уебсайта: g.co/ceechallenge.

____________________

Горна Оряховица започва програма за по-чист въздух

След като беше блокирана националната програма “Околна среда” за над 100 милиона лева, кметът на Горна Оряховица получи уверението на премиера и министърът на околната среда, че ще се сключи извънсъдебно споразумение между Общината и МОСВ, за да тръгне отново националната програма.

Градът ще получи финансиране от ПУДООС за своите мерки срещу замърсяването на въздуха.

Тази тема е моя кауза, която отдавна защитавам с всички сили, Знаете, че внесохме съдебна жалба срещу МОСВ заради решение, което ни лиши от финансирането по програмата „Околна среда“ и така се осуети реализирането на мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух“.

____________________

Ученичка стана съавтор на сборник със задачи по математика

Мариана Димитрова е ученичката в 6 клас от ПМГ “Добри Чинтулов” в Сливен, която стана съавтор на излезлия в края на миналата година сборник със задачи по математика.

В края на изминалата година 16 млади математици от 1 до 5 клас станаха съавтори на сборник със задачи. Децата са членове на клуб “Математически таланти”, а ръководител на проекта е математикът Любомир Любенов. За празниците сборникът беше изпратен специално на проф. Минко Балкански, който това лято лично връчи отличията на българските млади таланти в седмия международен турнир “Математика без граници”, съобщават от учебното заведение. Сборникът стана реалност след проведено обучение през миналата година. На финала на обучението в Стара Загора участниците представиха и свои авторски задачи, които вече са част от сборника.

____________________

Алберт Попов стана 6-ти на нощния слалом в Шладминг

Алберт Попов стана 6-ти на нощния слалом в австрийския ски-курорт Шладминг. Той изостана с 1.54 секунди зад победителя Марко Шварц (Австрия). През 2019 година най-добрият ни скиор отново завърши 6-ти в крайното класиране на слалома в същия ски-курорт.

____________________

Студенти от Русе спечелиха златни медали от международна олимпиада по математика

Студенти по Русе се включиха в петата международна олимпиада по финансова и актюерна математика. Олимпиадата се проведе на 19 декември 2020 година и в нея взеха участие над 100 студенти от България, Русия, Нидерландия и др. Златни медали успяха д спечелят общо 16 студенти от Русенския университет.

Сред тях са Вяра Костадинова, Ива Стефанова, Преслав Каранедев, Симона Петрова. Сребърен медал спечелиха Михаела Димитрова, Петя Георгиева, Даниел Грънчаров. Бронзово отличиея завоюваха Емилия Панчева, Маринела Димитрова, Преслава Димитрова, Габриела Миланова, Александра Клименко, Виктория Денинска, Теодора Клименко.

Грамоти за участие бяха връчени на Айше Ахмед, Елиф Сали, Мертан Исмет.

____________________

В Стара Загора доставиха над 2000 образователни комплекта за засаждане на дърво

Над 2000 старозагорски деца отглеждат дърво вкъщи, след като градът се присъедини към инициативата “Засаждаме бъдеще с Гората.бг”.

Идеята на кампанията е да подпомогне разрастването на зелените площи в градски условия, като така се подпомогне и пречистването на въздуха.

Организаторите на кампанията предоставиха комплекти за засаждане на дърво, които съдържат саксия от 100% рециклиран материал, етикет за всяка саксия, на който децата да отбележат кога и какво е засадено, биотор, семена от дъб, явор, кестен и подробни инструкции за засаждане и грижа.

Повече от 1 милион са вече засадените дръвчета по кампаниите на “Гората.бг” и са свързани с дарени десетки хиляди дървета и комплекти за отглеждане на собствено дърво.

____________________

Виж още: Соня Йончева и Пласидо Доминго ще пеят заедно пред “Свети Александър Невски”

В Горна Оряховица подпомагат млади семейства с безплатна детска кухня

На първото за годината заседание на Общинския съвет в Горна Оряховица взе решение да подпомогне младите семейства в града чрез детската млечна и преходна кухня, която вече ще се ползва без такса.

Постъпленията от планетите досега такси са в размер на 20 000 лева, които сега ще бъдат поемани от общинския бюджет.

Към настоящия момент близо 50 семейства ползват услугата млечна и преходна кухня.

____________________

Инициативата “Лист по лист” успя да рециклира 37 тона хартия през 2020 година

Инициативата “Лист по лист” чиято дейност е разделно събиране и рециклиране на хартия под шапката на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), успя да спаси 650 дървета, като рециклира 37 тона хартия само през изминалата година. В кампанията са участвали активно 117 души.

Всеки вторник и сряда доброволци на организацията вземат събраната хартия, която предоставят учебни центрове, институции, офиси и частни лица, след предварителна заявка.

Събраният материал се предава срещу заплащане и след покриване на разходите по дейността, остатъкът от средства се внася във фонд “Лист”, който е предназначен да финансира граждански и образователни кампании за опазване на околната среда.

____________________

Напролет в София отварят врати още 4 паркинга

Четири нови обществени паркинга ще отворят врати в София тази пролет. В тях ще има общо 860 места.

Три от паркингите са към новите метростанции по третата линия, които трябва да бъдат пуснати до края на март.

До края на април трябва да бъде готов и нов наземен паркинг в квартал “Надежда”, който се изгражда с инвестиции от Центъра за градска мобилност. Следващ по приоритет е паркинга, който ЦГМ планира да изгради до метростанция “Сливница”. Той ще действа като буферен и ще е с размер до 260 коли.

На етап идеен проект е и паркинг към метрото при „Централна гара“ – за 80 места.

В “Люлин” и “Връбница” се оглеждат терени за наказателни паркинги.

Планира се и пускането на услугата “Паркирай и пътувай”, в която престоят в буферните паркинги в София е безплатен в рамките на работното време на метрото.

Условието е собственикът на автомобила да има заредена електронна карта “София” – дневна, месечна, 3-месечна, 6-месечна или годишна, по редовната тарифа за всички линии на обществения транспорт или за метрото.

____________________

Преподаватели от Стара Загора обновяват училището си

преподавателите от СУ “Христо Смирненски” участват активно в преобразяването на училището си. Условията на извънредна епидемиологична обстановка дадоха възможност на всички желаещи учители преди обяд да бъдат онлайн със своите ученици, а следобед да се включат активно в преобразяването на своето училище.

С подкрепата на училищното ръководство, учителите превръщат учебното заведение в светло и приветливо място.

_____________________

Виж още: Маестро Камджалов и Деси Тенекеджиева заедно на сцена

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!