Запечатано с любов

2 истории. Съвсем реални. Обединяват ги доброто, грижата за другия, човечността. Нещо малко и светло в този тъй дълъг тунел, наречен пандемия. Тунел, пълен с болка, загуби и страхове.

“Здравейте всички, така започва първата история – ние сме жителите на дома за възрастни хора “Rsa Casa Sacro Cuore” в Пианело дел Ларио, на западния бряг на езерото Комо. Средната ни възраст е около 90 и ще сме много щастливи да получим пощенска картичка”.
Това е нежният апел, с който посетителите на дома приканват непознати да им изпратят пощенска картичка.

“Можем ли да Ви помолим да ни изпратите красиви думи и снимка от морето, планините, равнините, вашия град и да ни накарате да се чувстваме малко по-малко самотни и изолирани в този труден за всички ни период? Предварително благодарим на тези, които ще отделят частица от времето си и ще ни подарят щастие. Изпращаме Ви силна виртуална прегръдка”.

Два дни по-късно

Съобщението, написано на виртуална пощенска картичка, е публикувано в няколко популярни в Италия Facebook страници и групи в неделя и понеделник. Във вторник сутринта – първите писма са на имейла на секретарката на дома, за радост на обитателите му. Възрастни хора, които през последните месеци, заради пандемията и дългата забрана за посещение на членове на семейството, почти нямат какво и кого да очакват. На какво да се зарадват и развълнуват.
После започват да пристигат и картичките в пощенската кутия.
И атмосферата в дома е напълно различна. Възрастните дами и господа се суетят с вълнение около пощенската кутия. С трепет и любопитство очакват да разберат каква изненада ги очаква там. Пощальонът е техният “дядо Коледа”, “продавач на надежда” и най-чакан гост.

Първите три “картички” бяха виртуални и ги получихме по имейл. Прочетохме ги на вечеря: хората бяха написали прекрасни думи за нашите обитатели. Никога няма да забравя вълнението, блясъка в очите и радостта на всички в дома”, разказва Ботига, служителка в дома. Идеята за картичките идва именно от нея. През март тя се заразява с COVID-19 и решава да напише писма на възрастните хора, докато се лекува в дома си. “Дори днес, 8 месеца по-късно, от време на време вадят писмата, които съм им изпратила, и ми ги показват. Казват ми: “Все още го пазя, нали знаеш? “. Ревниво са ги пазели”.

“Тази година, за съжаление, настанените в дома преживяха много тежки месеци. Невъзможността да виждат близките си ги натъжава много – обяснява Ботига. Мислех, че пощенска картичка със снимка от място, което обичат, може да събуди някакъв спящ спомен. Едно от първите писма дойде от Рапало, където една от нашите обитателки някога беше прекарала празниците. Беше трогателна и сълзлива изненада и за нея, и за нас”.

Втората история също е от дом за стари хора, отново с адрес Северна Италия. Ръководството на дома е създало “stanza degli abbracci”  или “стая за прегръдки”, за да позволи на възрастните си обитатели да прегръщат близките си, без риск от заразяване с Covid-19.

Домът се намира в Кастелфранко Венето, близо до Венеция, й е снабден със специална завеса против заразяване, изработена от мека прозрачна пластмаса, която прави възможна най-важната прегръдка по време на трудно и самотно време.
Ръководството на дома казва, че физическият контакт с членове на семейството помага на жителите му да се радват на по-голямо психическо и емоционално равновесие, което от своя страна им помага да се справят по-добре със ситуацията.

Роднините се допускат в изолираната стая, след като се подлагат на строги протоколи за здраве и безопасност, преди да им бъде позволено да осъществяват физически контакт през прозрачната завеса и да говорят лице в лице със своите възрастни близки. Силно емоционално преживяване, особено за възрастни хора, някои от които не са виждали семейството си от месеци.

“Най-сетне успях отново да прегърна дъщеря си” – споделя възрастна дама в дома със сълзи на очи – “след седмици видеообаждания изглеждаше като мираж, това беше контакт, който ми липсваше твърде дълго.”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!