Доналд Тръмп в прощалната си реч: “Искам да знаете, че движението, на което положихме началото, тепърва започва”

Тази седмица встъпва в длъжност ново управление и ние се молим да успеем да съхраним Америка сигурна и благоденстваща. Докато се подготвям да предам властта на новото управление, искам да знаете, че движението, на което положихме началото, тепърва започва“. Тези думи бяха част от прощалното обръщение на Доналд Тръмп като президент на САЩ. В речта си, той подчерта, че е станал “първият президент от десетилетия, който не е започнал никакви войни“.

Вдъхнахме нов живот на нашите съюзи (с други държави). Събрахме други страни по света да се противопоставят на Китай, както никога досега“, сподели още Тръмп.

Според него в момента Америка е изправена пред най-голямата опасност – “загубата на доверие в себе си, загубата на доверие в националното ни величие“.

Относно събитията, които привлякоха световното внимание, а именно щурмът на Конгреса от 6 януари, който беше организиран от негови привърженици, Тръмп осъди действията им с думите: “Политическото насилие е атака върху всичко, което ценим като американци. Това не може да бъде толерирано“.

В речта си той добави още, че “Америка не е скромна страна на нерешителни хора, които трябва да се крият и да се защитават от онези, с които не сме съгласни“.

Направихме това, за което дойдохме на власт, но и много повече”, казва той и допълни, че дълбоко вярва, че администрацията му е “възстановила силите” в САЩ и “американското лидерство по света“.

Противно на всички установени традиции за предаване на властта, на предстоящата церемония по встъпване в длъжност на президента Джо Байдън, Доналд Тръмп няма да присъства, а вместо това ще пътува за Флорида.

Виж още: What’s Next / Какво следва?

С едно от последните си действия като президент на САЩ, Доналд Тръмп помилва своя бивш съветник Стив Банън, който беше обвинен в присвояване на средства от граждански дарения за построяване на стената по границата с Мексико. Също и рапъра Лил Уейн, който беше с обвинение за незаконно притежание на оръжие. Сред помилваните в последния работен ден на Тръмп са и бившия водещ събирач на дарения за собствената му кампания Елиът Бройди, признал се за виновен в тайно лобиране, както и консервативния активист Пол Ериксън, който имаше повдигнато обвинение за пране на пари и се призна за виновен.

________________

Заради пандемията от Ковид- 19 организаторите на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън се отказаха от традиционния парад. Продължаващото около два часа шествие ще се гледа на живо от хора по цял свят, като вместо обичайната церемония, телевизиите ще покажат виртуална версия на парада, в която всички артисти, музиканти и танцьори ще вземат участие във видео формат.

__________________

*Заглавна снимка: Youtube

Виж още: Мартин Янков и как се взима участие в промяната у нас

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!