Движения и спомени

Едно от най-силните изложбени представяния тази година несъмнено ни разтопи от удоволствие, макар че не успяхме да му се насладим на живо. С нескрита завист поглеждаме към всички онези, които са посетили Истанбул и по-специално Pilevneli Gallery, докато траеше представянето на последния проект на Refik Anadol – Melting Memories*.

Refik Anadol е режисьор и дизайнер, работещ главно в областта на аудио-визуалното представяне, изобразяващо специфични арт инсталации и параметрични скулптури, които изследват пространството между цифровите и физическите обекти, като създава хибридна връзка между архитектурата и медийното изкуство. Той е посветен на специфичната връзка между архитектурата и новите медийни изкуства, като изследователската работа в областта му е носила през годините немалко престижни награди. Refik печели награда за най-добра визия на Microsoft Research, Германската награда за дизайн, наградата UCLA Art + Architecture Moss, както и наградата на Института за изследване на изкуствата в Калифорния.

В момента Refik живее и работи в Лос Анджелис, където завършва и магистърската си степен по изобразително изкуствто в Калифорнийския университет, а днес, именно там, той е и преподавател и гостуващ изследовател в Катедрата по медийни изкуства.

Проектът Melting Memories му спечели огромно внимание и обиколи социалните мрежи за нула време. Освен чистата визуална наслада, която носи тази арт инсталация, тя е и подплатена с особена идея. Зад проекта, в който чрез специален сензор са трансформирани в алгоритми движенията на човешкия мозък, които се извършват в следствие на “запомнянето”, стои цялостно проучване за механиката на действие в лабораториите по неврология в Калифорнийския университет.

Фантастичен пърформънс на една визуална експлозия от движения, които са любопитни, непредвидими, тайнствени и много истински.

Съвсем по-дълбоко в концепцията на този проект е залегнало вярването, че въпроси като “Какво са спомените и какво ни казват”, дискутирани от арт среди и литературни кръгове още от 20 век насам, днес са се превърнали в загадки като “Какво можем да правим със спомените си?”.

Melting Memories е своеобразен опит на автора да търси нови отговори именно на тези въпроси.

 

*Melting Memories – Топящи се спомени

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!