Световният ден на изчерпването

Добро утро, добре ли спахте? Чувствате ли се заредени за днешния ден?

Браво, супер!

А знаете ли как се чувства Земята днес? Изтощена, изчерпана, на ръба на силите си. Защото вчера беше Свтовният ден на изчерпването. Нищо общо със световния ден на приятелството и световния ден на целувката или пък международния ден на котката, в които заливаме социалните мрежи със сладникави фрази и умилителни снимчици. Вчера беше денят, в който ние си изпапкахме всичката храна за годината, изразходихме енергията, която ни се полага, използвахме годишния ни дял природни ресурси.

И как ще живеем до 31 декември? Кой ще ни отпусне заем? Можем ли да актуализираме природния бюджет? Ами, да, ще си взимаме от бъдещето – нашето, на децата ни, на техните деца. И така до денят, в който вече няма да има утре. Точка.

Световният ден на изчерпването се отбелязва от 2006 г. насам. Обявява го изследователската организация Global Footprint Network (Глобална мрежа за отпечатъка от човешката дейност). През 2006 г. денят, в който човечеството е изчерпало всички ресурси, необходими му да живее устойчиво за една година, е бил през октомври. И от тогава бързичко пълзи назад в календара.  До 2014 г., само за 8 години денят се измества на 19 август, миналата година вече е на 13 август, а тази сме били още по-бързи в изяждането на бъдещето – 8 август. Някои държави са по-големи канибали от други, но независимо кой колко е похапвал, лошата новина е за всички. А тя идва от една много простичка формула – взимаме биокапацитета на Земята (наличните ресурси и способността на природата да се регенерира за една година), разделяме на “отпечатъка” (ресурсите, които използваме) и умножаваме по дните на годината.

Най-големите лакомници за природни ресурси са австралийците, следвани от американците. Най-малко пък разходват Бразилия и Индия. От глобалната мрежа са изчислили, че ако всички живеем като австралийците, ще са ни необходими 5.4 Земи на година. Ох, добре, че са само 23 милиона австралийците. А ето колко планети ще са ни необходими, ако всички живеехме като:

how-many-planets-v3-900

Дааам, общо не ни достига половин Земя и отгоре. Найс, а?

Какво казвате? Не сте виновни вие ли? Я, млък! Всички сме виновни! И ти, и аз, и американците, и руснаците и европейците. Тук вече всички сме в кюпа. Тече ли водата, докато си миете зъбите или се бръснете? Пребройте си найлоновите торбички за седмица! Вгледайте се в боклука си и в храната, която изхвърляте. Палите ли колата, за да отидете на кафе през две преки? А лампите забравяте ли? Не висят ли по цял ден в контактите ви безброй зарядни устройства, ей така, защото ви мързи да ги изключите след зареждане? Изискваме ли от политиците да разработват и прилагат екологични политики? Познаваме ли и спазваме ли екологичното законодателство?

Каквото и да кажете, денят, в който няма да има утре, идва. И само от всички нас зависи с колко ще го отложим във времето.

А до 31 декември остават точно 144 дни – дни, в които не ни се полага нищо!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!