Един от най-редките видове птици в света увеличава популацията си

В световен мащаб Нова Зеландия е сред страните, които полагат най-сериозни усилия за възстановяването и опазването на пернатите видове. Преди няколко години Берлинският природонаучен музей разпространи свои научни изследвания, в които се посочваше, че на Нова Зеландия ще са й необходими около 50 милиона години, за да възстанови напълно биоразнообразието си, след като преди около 700 години колонизаторите са опустошили по катастрофален начин средата на живот на местните птици. Оттогава са изчезнали над 70 вида пернати, като 30 други са все още силно застрашени. Нова Зеландия и днес се бори по всички възможни начини да предотврати изчезването на други свои видове, като едни от най-големите вредители и към момента остават внесените от чужбина животни като плъхове, белки, котки и порове.

©Liz-Brown /New-Zealand Department of Conservation

Близо 40 години вече страната развива активно програма за възстановяване на една от най-редките птици в света, а именно Black stilt / kakī. Програмата за възстановяване вече дава и своите положителни резутати, като тази година е отчетен рекорден брой възрастни, които сега живеят в природата. Благодарение на работата по програмата, разработена от Министерството на опазването на видовете на Нова Зеландия , популацията на възрастните птици от този вид е нарастнала с 30%, което е и рекордното увеличение за последните 40 години.

NZ Department of Conservation

Ангажиментът на Нова Зеландия да насочи внимание и усилия към намаляване на вредите и опазването на изчезващи видове показва лидерството й в опазването на биоразнообразието“, каза Wes Sechrest, учен и главен изпълнителен директор на Wildlife Conservation.

В страната този вид птица се разглежда като живо съкровище, което е с особена роля във възстановяването на местната флора и фауна.

2 chicks, Global Wildlife Conservation

Този вид пернати обитават речни корита и плата, като някога са били широко разпространени в уникалната система от реки в Нова Зеландия. С появата на хищници като порове, диви котки и плъхове обаче, видът рязко намалява числеността си и стига до 23 възрастни и четири гнездящи двойки през 1981 г.

Проектът Te Manahuna Aoraki Project, който GWC също подкрепя, помага да се гарантира, че птиците, които са част от програмата за опазване и размножаване, ще имат по-безопасна среда, в която да растат. Този мащабен проект има за цел да възстанови емблематичните пейзажи и застрашени видове от Националния парк.

Благодарение на усилията на екипа, участващите в успешната програма за развъждане и опазване на птиците, както и невероятната подкрепа на всички партньорски организации, тази година имаме с 40 нови възрастни птици повече от миналата година, които се размножават и живеят в природата“, заяви министър Eugenie Sage и добави: “С тези впечатляващи усилия се надяваме, че птиците ще се присъединят към редиците на другите видове, които са били успешно върнати от ръба на изчезване.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!