На екскурзия с черпак

Една лятна вечер преди няколко години в Априлци вечеряхме в градината, когато над оградата се появи един русокос младеж и помаха. “Здрасти, аз съм Андреас от Дания, а това е приятелката ми София. Къде тук можем да хапнем българска храна иии… четохме, че тук се прави домашно бренди (ракийка имаше предвид момчето)”. Усмихнах се и му казах “Ами заповядайте да вечеряте с нас, попаднали сте на точното място”. Обясних им, че е средата на седмицата и тук само през уикенда са отворени заведенията и къщите за гости. Майката на приятеля ми готви най-вкусните манджички, а баща му е майстор на ракията. След половин час и пробването на сливова, гроздова и ябълкова, вече нямаше нужда да превеждам. Андреас и София не можеха да се наситят на най-простичката салата от градински домати, пържени тиквички, горски гъби с масло и някакви мръвчици на скара. Вече бяха влюбени в нашата кухня и в България.

Все повече хора избягват традиционния туризъм. Летището, хотела, обиколка на туристическите забележителности, хапване в ресторанти на главната улица и обратно. Споделената икономика ни дава възможност да не се чувстваме чужденци в света, да възприемаме другите страни чрез живота и бита на техните жители, да видим и изпитаме онова, което не е в рекламните туристически клипове, не да се опознаваме, а да се запознаваме, да бъдем не посетители, а гости. И ако досега можехме да спим в леглото на Джон от Лондон, да похапнем на масата на Клаудия във Флоренция и Елиз да ни разходи в Буенос Айрес, сега вече докато пътуваме, можем и да се научим да готвим местна храна от местните хора. Bonappetur е платформа, чрез която освен че ще вечеряш в дома на нови приятели в различни точки на света, дори ще участваш в пазаруването на продуктите и подправките и приготвянето на гозбите.

В Амстердам…

40

В Токио…

1459131140-4312393

В Брюксел…

1465980000-9039667

И още в 75 града в 39 държави на петте континента.

bonappetour2

bonappetour10

Дори и в България 🙂 При Надя и Георги.

1438347761-6127207

chushki

Така че следващия път не забравяйте да сложите в багажа си готварската шапка и престилка. Можете да се върнете с нови приятели и екзотични рецепти за старите.

А ако пък сте фурии в кухнята, защо да не поканите гостите на България, да бъдат и ваши гости.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!