“Кралицата на слоновете” пред обектива на Will Burrard-Lucas

Без съмнение слоновете са едни от най-величествените същества, които обитават Земята. Въпреки внушителните си размери, африканските слонове са нежни, съпричастни и изграждат силни семейни връзки. За съжаление има хора, които обаче не виждат тяхната нежна природа, когато ги гледат, а виждат печалба. “Save the Elephants” е доклад, който съобщава за изследвания, проведени между 2002г. и 2011г. В него се описва тревожната статистика, че популацията на африканските горски слонове е намаляла с 62%. Организацията, провела изследванията съобщава също, че нарастващото търсене на слонова кост в Далечния Изток е основната причина за бракониерството.

Тези ужасяващи показатели пронудиха много страни да насочат внимание и усилия върху опазването на животните.

Tsavo Trust и Kenya Wildlife Service са само две от организациите, които са поели кампании с мисията да опазват и управляват дивата природа в своите региони.

В посладната си кампания те си партнираха с британския фотограф Уил Берърд-Лукас, за да покажат красивата природа и животните в Тсаво. Скоро той показа и готовите кадри, заедно с кратко видео, което показва и част от самия процес.

Пред обектива на Уил обаче попада нещо повече от величествено. Не просто природа и величествени животински видове. Там е тя – “Кралицата на слоновете”, както по-късно я нарече и самият той. Под кодовото име F_MU1 пред неговия обектив застава една от най-старите слоници и един от последните представители на планетата на вида със “супербивни”, които стигат до земята.

Ако слоновете трябваше да имат своя кралица, именно тя би заслужила тази титла”, коментира той пред Би Би Си (BBC). „Ако не я бях видял със собствените си очи, не бих повярвал, че такива слонове все още съществуват“.

Снимките на Уил обиколиха социалните мрежи, някои от които бяха със заглавие “Последните снимки на Кралицата на слоновете”, тъй като малко след като проектът приключва тя умира от естествена смърт след като е живляа над 60 години.

Към момента в цяла Африка има по-малко от 30 слона със супербивни. Предвид оргомния интерес, който предизвикват в бракониерите, цяло щастие е, че F_MU1 умира просто от старост. “F_MU1 беше отслабнала и стара, но с увереност продължаваше напред. Бивните ѝ бяха толкова огромни, че оставяха след себе си две бразди по земята. Тя беше като живо напомняне за миналото”, спомня си Уил. „Слоницата е преживяла периоди на ужасяващо бракониерство и е имала огромен късмет, че не е попаднала в капан и не е станал жертва на пушка или отровна стрела“.

Уил снима кралицата на слоновете в сътрудничество с администрацията на Националния парк Тсаво, както и кенийските служби за дивата природа. Проектът отнема година и половина. Но оставя и една голяма следа. Вижте прекрасните снимки, които Уил прави на кралицата на слоновете в нейните последни дни.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!