“Не си живял напразно…”

Той изпя неофициалния химн на България – “Моя страна, моя България”. Изпял е над 400 песни като на близо 300 от тях е автор самият той. Той е една от най-големите български музикални звезди за всички времена. Той е Емил Димитров.

Песента “Моя страна, моя България” под името “Моника” е записана на френски, немски, италиански, испански. Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Пее на една сцена с Джани Моранди, Ricci e poveri, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Той е първият български член на Съюза на френските композитори. След множеството концерти в Париж, въпреки че има възможност да остане и да развие кариерата си там, Емил Димитров отказва и се завръща в България.

“Понякога, но много рядко попадам на запис на моя песен, сега ги наричат клипове – когато преди години ги снимахме, това понятие още не беше влязло в употреба. Вървят все едни и същи мои песни. Толкова ли малко от записите ми са останали? Представям си как някой тийнейджър пита: “Кой ли пък е тоя?!“, и допускам, че младите въобще не са чували името ми, или ако са го чували, нямат понятие как някогашните младежи скандираха екзалтирано “Е-мил, Е-мил, Е-мил“ и пееха до припадък песните ми.
Тази мисъл ме кара да посегна пак с лявата ръка към чашата. Тя също е неотменно до мен – близките ми хитруват, сипват в нея съвсем малко водка, много лед и много кока-кола. Това понякога ме нервира и си доливам от скритата бутилка, донесена от някой приятел. В това отношение съм факир. Сменям скришните места и хората около мен трябва да проявяват голяма изобретателност, за да ги открият. Пак с лявата ръка взимам от кутията цигара, запалвам я и сега усещането е пълно.” Това е откъс от биографичната му книга “Аз, Емил”. Не бива да забравяме големите си таланти, нали? Заради себе си. Защото имаме нужда от повече памет. И защото за звезди като Емил Димитров “само един живот не е достатъчен”.

А и едва ли има по-подходящи дни от тези преди Рождество, в които да се обърнем към себе си с цитат от една от най-обичаните му песни: “Ако си ял от залъка на свой приятел и го забравиш… Дали е трябвало изобщо да се раждаш?

Днес Емил Димитров щеше да навърши 75 години! Поклон! “Не си живял напразно!”

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!