Emmanuelle Moureaux и “Вселената на думите”

“Вселената на думите” е новата инсталация на Еманюел Моро, който чрез прекрасната си идея отбеляза 100 години от японската безалкохолна напитка калпис.

Инсталацията представляваше близо 140 000 хирагани – най-простата писмена азбука на японски език, съставена от 46 различни знака, които висяха от таваните и обграждаха различни помещения. Всички те са подредени в цветна палитра, образуваща тунели, през които хората могат да се разходят из “Вселената на думите”.

Инсталацията беше открита на 4 юли тази година, което съвпадна с Фестивала на японската танабата, известен още като “Празникът на звездите”. Фестивалът се базира на събития от китайска легенда, разказваща за двама влюбени – звездите Алтир и Вега, които са разделени от линията на Млечния път и се срещат само веднъж в годината, точно на седми юли. В “Нощта на седми” хората пишат своите желания на цветни ленти и ги закачат на бамбукови пръчки, които изнасят пред домовете си.

Инсталацията на Еманюел Моро прави препратка към празника чрез думите, които са окачени в галерийното пространство.

Разбира се, цялото събитие покрай откриването предизвика любопиството на хората, а по-късно и множество позитивни емоции и коментари.

Предлагаме ти и ти да се потопиш за малко в тази пъстра, красива “вселена”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!