20 млрд. евро годишно ще дава ЕС за спасяването на биологичното разнообразие

До 2030 година Европейската комисия се ангажира да защити 30% от сушата и океанитe, като част от “Европейската зелена сделка”. В десетгодишния план се включват цели като намаляването на използваните химични пестициди с 50%, засаждането на 3 млрд. дървета и спиране на намаляването на популациите на насекомите-опрашители.

В амбициозния план се очертава една трета от сушата и водата да са под “строга защита”, или иначе казано, ще се ограничи максимално човешката намеса, освен, ако тя не е свързана с управление, поддържащо районите в добро състояние.

Към момента под такава строга защита се намират едва 3% от сушата и 1% от морските зони.

Европейската комисия се ангажира и да осигурява поне 20 млрд. евро годишно за финансиране на плана. Парите ще се събират чрез частно и публично финансиране на национално и европейско ниво, като в доклада се посочва и че голяма част от бюджета за климата също ще бъде инвестирана в биоразнообразие.

Очаква се да бъде преработена изцяло и общата селскостопанска политика (ОСП), която получава критики за намаляване на биоразнообразието чрез своята система за субсидии 60 млрд. евро на година. Към момента системата възнаграждава земеделските производители за количеството земя, което имат, но не и за опазването й, както и за въвеждането на екологични подобрения и възстановяване на екосистемите.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!