Евродепутати в “синхронно плуване”

Факти: Евродепутати от всички български парламентарно представени партии (без „Воля“, които нямат представител в Европейския парламент – б.а.) отново единодушно поискаха Европейският съюз да прекрати наблюдението над правосъдието и вътрешните работи на България чрез т.нар. “Механизъм за сътрудничество и проверка”. Мария Габриел, Емил Радев (ГЕРБ-ЕНП), Сергей Станишев (БСП-ПЕС), Филиз Хюсменова(ДПС-АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ВМРО-Европейски консерватори и реформисти) си подадоха ръце в ресорната комисия на Европейския парламент и в един глас заявиха, че механизмът е отживял, неефективен, дискриминационен, с неясни критерии и представлява вмешателство в политиката на България.

Размисъл: Госпожи и господа евродепутати,

Пише Ви една българка. Или една хейтърка. Наричайте ме, както ви е удобно – нали стана традиция да наричате несъгласните хейтъри, да повтаряте, че “българинът” вечно мрънка, недоволства, няма угодия и е неблагодарен. Та така, свикнали сме, може и хейтърка да ме наричате, за по-удобно. Знам, че няма да прочетете това писмо. Още по-малко да отговорите. Но ще си ‘почеша езика’, щото на нас, мрънкащите българи, нищо друго не ни остава.

Над 70% от българските граждани искат това наблюдение да остане. Това сочат данни на Евробарометър.  В този ред на мисли, Вие КОЙ представлявате? И за КОЙ е дискриминационен този механизъм? Какво стана с клишетата “за нас е най-важно евроатлантическото членство на България”, “европейската ориентация” на страната ни и други подобни, които, вие и вашите колеги от българския парламент, развявате като байрак по време на избори, защото знаете, че ще ви спечелят дивиденти? Кога сте проевропейски настроени? Когато Европа ни дава пари? А когато ни казва, че България е просмукана от корупция, това е дискриминация? Ма, моля ви се! Далаверите, задкулисието, олигархията и мафията не дискриминират ли всички онези, които искат да живеят по правила? Да не са обречени и те, и децата им да плащат с данъците си кражбата, наречена за благозвучност “фалиралата КТБ”? КОЙ е дискриминираният? “Двете каки” или българите, които работят и пълнят хазната? Механизмът нямал ясни правила? Ама “вие, очи имате ли”, както гласеше един стар виц? Не четете или не знаете, че има хора у нас, които не се информират единствено от свински и  тъмно кафяви медии? Припомням ви, че през януари тази година eвропейската комисия очерта условията за преустановяване на прилагането за България на механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. ЕК постави ограничен списък от 17 условия, които, ако бъдат изпълнени от новото правителство на България, ще доведат до приключването на мониторинга, стана ясно тогава от заключенията в доклада. Едно от условията е да се гарантира прозрачен избор на бъдещия състав на Висшия съдебен съвет с публично изслушване на кандидатите в Народното събрание. Друго изискване е да се направят поправки в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс, за да се подобри рамката за преследване на корупция по високите етажи и сериозни престъпления от организираната престъпност. Сред 17-те препоръки, които ЕК постави окончателно пред страната ни, са също да се установи специфичен план за прилагането на антикорупционните мерки, в това число да се приеме нов закон за борба с корупцията (какъвто, междувпрочем, така и не беше приет от вашите колеги в 43-то НС) като намерението е той да отразява вече приетата антикорупционна стратегия от страната. Също така да се приеме и законодателство за държавната администрация, така че да се подсилят антикорупционните мерки.

Да ви напомням ли как в 43-то НС, отново в абсолютен синхрон и единомислие, беше “опраскана” съдебната реформа на 9 декември 2015 година? Да ви подсещам ли, че ВСС прекрати разследването за ‘двете каки”, да ви опресня ли паметта, че едни ‘батковци’ се срещат, незнайно защо, в  ЦУМ, че за КТБ няма виновни, няма осъдени, има само “балами”, в лицето на българските граждани, които са обречени да плащат с години, чуждия  “масраф”? А колко процента от българските граждани имат доверие в прокуратурата, съда, МВР? А статията от миналата година в “Шпигел” помните ли? А въпросът кой, кого вижда в огледалото колко пъти трябва да се задава? Поведението ви, при това в пълен синхрон на хора от партии с де юре диаметрално противоположни програми и принципи, де факто е взривяване на малкото ни останала вяра, че на тази територия може и да се живее сред закони и ред.
От механизми, проверки, регулация и закони се страхуват онези, които ги нарушават. Които искат да живеят в тиня, в блато, защото там се създава перфектна среда за развитието на вируси и бактерии. Такава България ли искате? Аз не. И ще ви го напомня на изборите за Европейски парламент през 2019-та! А дотогава – внимавайте какво и КОЙ виждате в огледалото… И бройте 70% от българските граждани, сред които съм и аз, за ваша опозиция!

С неуважение,

Една хейтърка

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!