Когато Европа бягаше в Близкия Изток

Хора, натоварени в лодки, се опитват да достигнат другия бряг. В Средиземно море. Търсят убежище. Бягат от войната. Позната ли ви е тази история? Да? Виждате я всеки ден в новините? Сирийски бежанци бягат от войната?

Не. Тези хора пътуват в обратна посока. От Европа към Египет, Палестина и Сирия. Това е част от историята, забравена от едни и непозната за други. А времето е 1942 – 1945 г. Втората световна война. А хората? Просто хора – от Източна Европа и Балканите. Бягат от войната.

Nuserat

Това е снимка от 1945 г. на лагер за гръцки бежанци в Нусерат, южна Палестина. След Додеканезката операция през 1943 г. хиляди жители от архипелага търсят убежище под британска протекция в Кипър или в лагерите MERRA (Middle East Relief and Refugee Administration, англ. – Aдминистрация на бежанците и подпомагането в Близкия изток) в Египет, Палестина и Сирия. MERRA е водена от британците схема, чрез която се дава убежище на над 40 000 бежанци от Гърция, Турция, бивша Югославия и Полша. Дали е ирония на съдбата, че лагерът за европейски бежанци в Сирия е бил в Алепо?

map-camps

В лагерите имало сторга организация – бежанците минавали на медицински преглед и едва когато се установявало, че са здрави, били настанявани в палатки или постройки. Всеки имал лична карта и имал право да напуска лагера само с придружител от администрацията. Дневният порцион храна се равнявал на половината от военната дажба, а когато имало възможност, за бежанците била приготвяна храна, близка до националната им. В лагерите имало училища за децата, както и било организирано професионално обучение за възрастните. Особена нужда имало от медицински персонал и затова за много от жените били организирани курсове за медицински сестри Бежанци, които пък имали занаят, можели да работят, като доставят услуги в лагера – шивачески, обущарски, дърводелски, строителни. Жените пък били, включвани в чистенето, готвенето и прането.

El_shatt_cobblers

Бежанци от Хърватия и Югославия работят като обущари в лагера Ел Шат, Египет

children

Хърватски деца изписват “Нашето училище” в лагера Толумбат, Египет

women

Жени перат в лагера Ел Шат, Египет

След войната някои от бежанците остават до 1949 г. преди да се завърнат в родните си места или да се заселят в близките градове. А някои деца отнесли у дома играчките си от лагера.

toys

Играчки, изработени от бежанците в Ел Шат, Египет

Бягство от ужаса на войната. Страх. Инстинкт за самосъхранение. Родителски инстинкт да спасиш рожбата си. Търсене на спокоен живот. Или дори само на живот. Все човешки чувства и инстинкти. Без значение на раса, пол, възраст и религия. По поръчение на списание Тайм фоторедакторът Сана Дълауей  преработва черно-бели снимки на бежанци от Втората световна война в Европа, като дава цвят на тези тъжни човешки истории за търсенето на живот, дом и нормалност. Вгледайте се в лицата…

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!