FALLING ≠ FLYING

Във FALLING ≠ FLYING визуалният артист Харита Асумани съпоставя значението на падането с това на летенето и изследва концепцията на късмета. Според разбирането й, късметът не е случайност, която се появява в животът ни просто така. Късметът е мисловна нагласа, породена от желанието ни да действаме, той е видимо не-рационалния акт, който парадоксално стои едновременно в основата на човешката гениалност и глупост.

Идеята за изложбата се ражда през декември месец 2020г, докато Харита разсъждава върху късмета си и прави мисловна карта за предстоящата година. Така се стига до работното заглавие на проекта – “Паднах на меко”. Фраза, която Харита свързва с “чист късмет” и решава да потърси визуалния й израз върху лист хартия с молив в ръка. Така, върху хартията започват да се появяват различни фигури в състояние на падеж или летеж, или и двете. 

“Black hair with black hole”

Резултатът от проучването й ще се материализира на 27 май в КО-ОП чрез серия от живописни картини, придружени от няколко спомагащи обекта под формата на матраци, които да омекотят падането.

“Паднах на меко”

“Късметлийка съм, защото мога да рисувам, да танцувам, да тичам, да ям, да обичам, да плувам, да слушам музика, да спя спокойно, да сънувам сладки сънища и да правя всички тези неща. Така погледнато, доста сме късметлиите.” Харита Асумани

______________

ЗА ХАРИТА АСУМАНИ:

Харита Асумани е визуален артист, който през последните седем години участва в множество изложби, представяни в София и Балчик до Прага и Париж. Харита Асумани е с корени от Танзания, но е родена и израснала в България (Пловдив). 

Учи Живопис в Художествената гимназия в Пловдив, а след това Сценография и Костюмография в Националната художествена академия. Следва в Аccademia di Belle Arti di Venezia по програма за обмен на студенти, a заради характерния си стил и изключителен талант е наградена с творческа резиденция в Cite Internationale des Arts Paris.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!