Стартира фестивалът “Срещи на младото европейско кино”

VII-то издание на фестивала “Срещи на младото европейско кино”, отново ще срещне младата публика както с най-новото европейско творчество, така и с някои култови класики, превърнали се във важна част от историята на седмото изкуство. Фестивалът е организиран от сдруженията „Арте Урбана Колектив“ и „Кинематограф.бг“  и бележи началото си с премиерна прожекция на 22 юни в кино Одеон.

И тази година акцентът на събитието ще бъде насочен към кинообразованието, и ролята му в неформалния образователен процес. А кино „Одеон“, „Влайкова“ и Френски институт са само част от локациите, в които тазгодшиното издание намира своето уютно място, гарантирайки на публиката едно автентично кинопреживяване.

В духа на кинообразонванието, специално място в програмата имат прожекциите и практическите ателиета за ученици (част от инициативата „Форум в училище“). Селекцията от филми, посветена на младите зрители, включва първите филми от историята на киното и експериментални късометражни филми, част от програма CinEd, класики като „Клео от 5 до 7“ и „Малката продавачка на слънце“, както и съвременни филми като “Пей”, “Swagger” и др.

Освен прожекция на различни игрални и документални филми фестивалът ще  предизвиква критическото ви мислене, чрез срещи и дискусии с българските режисьори Слава Дойчева, Христо Сименовов, Димитър Димитров – Анимитер, както и мастер клас с Ралица Петрова, който ще бъде повод да се запознаем в дълбочина с работата на Ралица, базирайки се на откъси от нейни филми и от филми на автори, които я вдъхновяват. По време на събитието ще бъдат представени и възможностите на новата платформа на програмата WOMED, която сдружение “Арте Урбана Колектив” координира за България.

Срещите ще бъде открити на 22 юни от 18:00 часа в кино „Одеон“ с премиерна за България прожекция на филма „Класната стая на г-н Бахман“. В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк спектър от умения, култури и възгледи. Филмът е част от тематичната секция на фестивала „Смелите деца“ и е носител на специалната награда на журито от тазгодишното издание на международния фестивал „Берлинале“.

Повече информация  и пълна  програма може да откриете на сайта на фестивала. А билети и пасове може да изберете и директно да закупите от тук.

——————–

Съдържание от http://kinematograf.bg/

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!