FIG. 1 представя CAMP LIFE

„Camp Life“ е самостоятелна изложба на Елена Назърова (Еленка), в която тя ни запознава с тежките условия в най-големия бежански лагер в Европа – Мория. Чрез редица илюстрации и инсталации Еленка ни пренася в този далечен за нас свят, изкарвайки ни от комфорта, за да провокира емпатия и солидарност към хората, затворени там.

Намиращ се на гръцкия остров Лесбос, Мория е определян многократно от експерти в областта на правата на човека за ООН и ЕС като съвременен еквивалент на концентрационен лагер и към момента представлява една от най-жестоките хуманитарни катастрофи в света от последните няколко десетилетия.

Camp Life насочва вниманието на зрителя към съдбите на хилядите хора, принудени да живеят там в стремеж да провокира у него чувство на солидарност с предложението, че не сме толкова различни, и че всяка човешка история е забележителна. Със загриженост под повърхността биват положени и някои належащи въпроси за балона “ЕС”, нехуманните миграционни политики на световните лидери, етническата и расова дискриминация, както и други тъмни аспекти на съвременния свят.

На 3 юли, като част от съпътстващата програма на FIG. 1, в INTRO Gallery ще се проведе и среща с авторката, по време на която тя ще ни запознае с творческия процес зад създаването на изложбата.

За Елена Назърова:

Елена Назърова е визуален артист на свободна практика, който търси да използва изкуството като инструмент в качеството му да провокира диалог, социална ангажираност и, надява се, промяна. Едва на 22 години, Елена вече има зад гърба си две самостоятелни изложби в София и многобройни участия в групови такива. Тя е автор на изданията „VAISAKHA” (2017) и „TRIUMPH OF EMPATHY” (2018), които от 2020 година насам са част от колекцията от фотокниги на Мартин Пар, намираща се в галерия „TATE”, Лондон. След 9-месечен престой в Париж като резидент на студио “Le Laboratoire de la Création”, Camp Life е първият ѝ реализиран проект обратно в България.

***

CAMP LIFE – самостоятелна изложба на Елена Назърова

29.06 – 12.07

Локация: INTRO Gallery

Откриване: 29.06 | 17:00

Допълнителна информация за събитието следете на www.fig.bg 

FIG. 1 се реализира с подкрепата на Министерството на културата.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!