Финландия помага на бездомните хора като им осигурява жилища

Бездомността е глобален проблем, който засяга хора по цял свят и не веднъж сме срещали истории на такива, които остават без покрив и без подслон, макар до скоро да са имали здрава почва под краката си и привидно нормален и сигурен живот. Нищо и никой не може да ни гарантира вечен уют и сигурен дом.

А всички житейски съдби, които се скитат сред нас с тежко минало, унищожаващо настояще и неясно бъдеще, понякога се превръщат в сенки, които трудно се забелязват, но те са там и всеки ден се борят за оцеляване.

Страни като Германия, Великобритания и САЩ, се опитват от години да се справят с проблема, като са изградени различни политики за временен подслон и социални помощи. Това обаче се оказаха неефективни решения, които всъщност са изход от ситуацията само за определен период от време.

Причините, поради които хора остават на улицата са различни и в много страни се работи първо по тяхното разрешаване и след това по осигуряването на жилище. Финландското правителство обаче предприе обратния подход и цели първо да подсигури домове за хора в нужда. Новата политика се казва “Housing First”.

През 2008 година, правителството гласува закон, според който всеки трябва да има право на малък апартамент, дори и хората с ментални или финансови проблеми.

Различни проучвания в страната показаха, че за да могат тези хора отново да стъпят на краката си и да започнат работа, както и да се интегрират правилно в обществото, те трябва да имат жилище. “На всички беше ясно, че старата система не работи. Имахме нужда от радикална промяна. Трябваше да променим практиката с краткосрочните общежития, които имаха много дълга история във Финландия и всеки можеше да види, че те не успяваха да сработят така, че да помогнат на хората в дългосрочен план”, казва Юха Каакинен – изпълнителният директор на Y-Foundation. Фондацията осигурява апартаменти под наем в градове из цялата страна, в които липсват достъпни за тях жилища. Бездомните или хората, които са застрашени от това да останат без покрив могат да получат жилище в самостоятелен апартамент или новоизградени блокове с постоянна поддръжка.

Правителството дава възможност на всеки да получи и като допълнителна помощ работа със социален работник, който е на разположение за консултиране и насърчаване на хората да кандидатстват за социални помощи, да намерят работа и да бъдат финансово независими, както и да се грижат за своето физическо и психическо здраве.

Промяната започва от местно НПО, което се заема със задачата да реновира стари жилища и да превръща временни послони в индивидуални такива, в които се настаняват бездомните.

Y-Foundation има над 17 000 апартамента, като фондацията разчита до голяма степен и на много солидна експертиза, свързана с бездомността, като се работи в тясно сътрудничество с общините и НПО.

През 2019 г. бездомността в страната отчете спад с 40% за последното десетилетие, което означава, че системата работи успешно. Правителството си постави за цел до 2027 година проблемът да бъде изцяло решен.

_______________

*Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!