Звездното световно жури обяви тримата финалисти за Награда за Кино 355

13-членното звездно международно жури избра тримата финалисти в тазгодишния конкурс на Фондация „Стоян Камбарев“ за млади филмейкъри НАГРАДА ЗА КИНО 355. Виктор Иванов с проект за филм „Да умреш 10 пъти”, Елена Чергиланова с проект за филм „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ и Росица Траянова с проект за филм „10 яйца” продължават във финалния етап на надпреварата. От получените кандидатури десет млади режисьори привлякоха най-много вниманието, но селектираните финалисти с техните синопсиси и идеи за реализацията им, се отличиха с висока мотивация и страст за кино при избора на журито с Председател легендарния Освалдо де Сантис (33 години президент на Twenty Century Fox- Italy), Почетен председател големият ни кинорежисьор проф. Георги Дюлгеров и членове от Холивуд, Англия, Италия и България – все забележителни продуценти, сценаристи и режисьори.

За трета поредна година Фондация „Стоян Камбарев“ предизвика младите кино творци с нещо ново, смело и различно – НАГРАДА ЗА КИНО 355. Те имаха 45 дни, в които да подадат кандидатурите си в специална форма на сайта на Фондацията – kambarev.com. И сега 3-мата избрани кинорежисьори трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Условие бе в заглавието на проекта да присъства числото „10“, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема, стил и жанр.

Ето и повече за избраните финалисти за 2021 година, като общото между тях освен дарбата, смелостта и нетрадиционния подход е, че и тримата са учили и специализирали кино в чужбина, но сега са се върнали в България и снимат усилено новите си филми тук:

ВИКТОР ИВАНОВ

Проект за филм – “Да умреш 10 пъти”

Виктор е на 29 години, роден в Кюстендил. Израствайки с Аниме, в последствие се влюбва в киното и особено във френската нова вълна, която изгражда стила му до огромна степен. Завършва кино и телевизия в НБУ, след което специализира в Италия в кино кампуса Cinemadamare”. Продължава да снима във Франция, Хърватия, Италия, Сърбия. Има реализарини дузина късометражни филми, сред които “Neno Who Killed His Father”, “Seconda Categoria”, “Vuja De” и “Locus Amoenus”, който получава награда Рrivet screening на Biennale Di Venezia 75 и наградата на регион Umbria. Режисирал е много музикални видеа, а в момента работи над дебютния си пълнометражен филм.

РОСИЦА ТРАЯНОВА

Проект за филм – “10 яйца”

Росица е на 27 години, родена в Балчик. През 2019-та завършва кино-режисура в Париж. Режисирала е четири късометражни филма, сред които „Наречи ме както искаш“ на LGBTQ тематика, номиниран за най-добра драма на фестивала “Canada Shorts” и “Цветята на Алжиреца”, който взима участие в CineLibri 2019 и печели награда за най-добра адаптация на „Moscow Shorts“. Последният й филм “Пардон” печели “Златна Лисица” за най-добър филм на Calcutta International Film Festival, а първият “Обичам те, татко” е селекциониран на повече от 30 международни фестивала, включително „Short Film Corner“ в Кан. Росица е работила в редакцията на „Канал Плюс“ в Париж. От скоро се живее в София. Освен кино, обича да пише поезия под псевдоним Роуз Траян. През 2012г. излезе дебютният й роман „Химера за живот“.

ЕЛЕНА ЧЕРГИЛАНОВА

Проект за филм – “Как да изгубиш 10 кг. за един ден”

Елена е само на 22 години. След като завършва Американския колеж в София, заминава за Англия, за да учи “Кино” в University of Reading, но през 2017-та се премества в Берлин, където продължава филмовото си приключение с интензивен курс по “Експериментално кино” в Met Film School. Следва „Графичен дизайн“ в Berliner Technische Kunsthochschule. По време на обучението си там създава краткия експериментален филм “Toccata”, който ще разпространява под формата на видео инсталация в галерии. През миналата година снима “The Main Course” в една изоставена фабрика и бивша военна база, с който критикува месодобивната индустрия и специсизма. Елена е силно повлияна от сюреализма и смело експериментира с визуализацията на филмите си.

Трима млади кинорежисьорu, но само един победител! Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 12-тата Церемония за връчване на годишните награди за изкуство на Фондация “Стоян Камбарев”, която ще се състои на 22 април 2021 г. в JOY Station. Гостите ще гледат премиерно трите филма, ще гласуват на живо и така ще определят третия носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355. Той ще получи прекрасната авторска статуетка на Деница Боева и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондацията и нейните партньори – Nova Film, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio.

Фондация “Стоян Камбарев” с гордост информира още, че вече са готови и скоро предстоят премиерите на двата изключително любопитни филма на Носителите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 от изминалите 2 години. Те са осъществени благодарение на Фондацията и продуцирани от Деси Тенекеджиева, а именно: “Отвъд Бетона” на Йордан Михайловски и “Мечтата на Наташа” на Ваня Бойчева. С удоволствие подкрепихме и новите късометражни филми не само на победителите, но и на талантливите финалисти на кино конкурса ни – Евгения Танева и проекта й “Сашето и неговата камера” както Стефани Райчева и филма й “Баба”.

Така Фондация “Стоян Камбарев” продължава да дава криле на младите кинорежисьори и благодарение на НАГРАДА ЗА КИНО 355 всяка година ще се появяват редица нови и вълнуващи български филми, които смело поемат към световните кинофестивали.

______________

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, MERCI, IDEA comm, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт.

Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!