Фондация “Четири лапи” с международна петиция за условията в българските зоопаркове

Организацията Четири лапи разпространи информация от доклад, в който се посочва, че в продължение на години у нас някои от животните в зоопарковете се в среда, която по никакъв начин не отговаря на техните специфични нужди, също така някои от обектите в страната са получили лиценз без да отговарят на изискванията.

Докладът ще бъде представен в Европейската комисия и предаден на Министерството на околната среда и водите с искане за спешни мерки за подобряване на ситуацията в зоологическите градини.

В момента у нас съществуват 17 зоологически паркове, отворени за посетители, включително и един зоопарк, чийто лиценз е отнет през 2011 г., посочват от природозащитната организация. В около 14 от тях се отглеждат лъвове, тигри или кафяви мечки, като животните са затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от 50 години, които не отговарят на изискванията, а още по-малко на нуждите на самите животни.

От фондацията посочват, че няколко от зоологическите градини в страната са получили лиценз без да имат право на такъв според законовите разпоредби.

Според доклада част от зоопарковете размножават и разменят животни, за които нямат възможност и ресурс да се грижат в дългосрочен план, а голяма част от не извършват и консервационна или образователна дейност. Често развъждането е с цел запълване на клетките и привличане на повече посетители без да се осигури необходимата ветеринарна грижа и капацитет за настаняване на животните след като пораснат.

От организацията “Четири лапи” пуснаха международна петиция, като част от кампанията #Зов за зоопарковете. От фондацията настояват спешно да се прекрати отглеждането на хищници като мечки и големи котки в зоологическите градини, които не могат да им осигурят необходимите условия. Те отправят и конкретни препоръки за постигане на съответствие с целите на Директивата за зоологическите градини на ЕС.

___________

Заглавна снимка:  Artem Bryzgalov on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!