Фотографът Полина Илиева ни разказва за магията на сватбената фотография

Неин сватбен кадър е сред най-любимите ми, които съм виждала! Спомням си, че когато за първи път го видях просто ми се прииска аз да съм тази булка. Толкова щастие, толкова светлина, толкова добра гледна точка, за да попие цялата емоция в този толкова специален ден! Пожелах си и такава сватба, и такъв фотограф!

Полина Илиева е едно от най-големите съкровища в българската сватбена фотография, която в последните години вади таланти.

Тя е фина, деликатна и фотографията й също като нея те кара да се чувстваш добре, да се наслаждаваш, да се радваш и да се възхищаваш! И на любовта и на начина, по който е заснета!

Засипваме ви с красивите кадри на Полина Илиева, докато си говорим за спецификите на работата, страха от неуспех, съвети, обучения и не само… А ето го и моя любим!

Фотограф: Полина Илиева

Кой е найяркият сватбен момент, който си спомняш от твоята практика като фотограф?

За да създадем истински въздействащи фотографии, ние съпреживяваме всички емоции на сватбения ден. Когато фотографираме сватби, работим с хората и техните чувства. Те са нашият основен фокус, независимо дали го представяме по директен или индиректен начин.

Плачем и се смеем заедно с тях. В този смисъл, всяка една сватба има ярки моменти.

Може би егоистично, но за мен е силно емоционален и моментът, в който младоженците споделят чувствата, предизвикани от моите кадри. Тогава осъзнавам съществото и отговорността на нашата работа ние избираме какво да остане след нас и след тях, осъзнавайки, че това, което правим, остава завинаги и ние не можем да го променим.

Фотограф: Полина Илиева

Какви са хората, които заснемаш? Подбираш ли двойките и какво е важно за теб като сватбен фотограф?

Емоционални, харизматични, непресторени, интересни, избягващи клишетата и излишната показност. Хора, които могат да ми бъдат приятели и често стават такива впоследствие. Важно е да споделяме еднакви разбирания и предпочитания за това как трябва да изглежда една сватба, отразена във фотографии. Но още по-важно е да харесват моя стил на работа такъв, какъвто е, да ми се доверят и да ми дадат пълна свобода да творя.

Притеснявала ли си се от неуспех в началото? Това, все пак, е един от най-важните дни в живота на хората… ако нещо се обърка?

Започнах да се занимавам по-сериозно с фотография в един вълнуващ, хем труден, хем щастлив, период от живота ми. Бях много заредена от пътуване в Южна Африка и, когато се върнах в София, буквално летях. И някак всичко ми изглеждаше красиво и постижимо. Може би това беше причината по онова време генерално да не се притеснявам от неуспеха.

Сега, по-скоро, имам пеперуди в стомаха преди всяка сватба. Вълнувам се и да, винаги има малко притеснение, но то е поскоро здравословно. Много неща могат да се объркат в един сватбен ден. Опитвам да съм максимално подготвена за тези, които зависят от мен техника, концентрация и достатъчно предварителна информация относно деня и важните за младоженците детайли. Оттам нататък е полезно да бъда адаптивна и креативна в решаването на възникнал проблем.

Фотограф: Полина Илиева

Фотограф: Полина Илиева

Кои са спецификите на тази работа, за които хората не се замислят?

Обемът работа, усилия и енергия, които стоят зад качественото отразяване на един сватбен ден. За много хора нашата работа започва и приключва със сватбения ден. В действителност ние работим много и преди, и след него. Работим, за да достигнем до потенциалните клиенти, комуникираме и се срещаме с бъдещи младоженци, даваме насоки, събираме необходимата информация, за да можем максимално креативно и подробно да отразим този важен ден в живота. А след него идва процесът по подбор и обработка на фотографиите, който отнема доста повече време от това, което сме прекарали във фотографиране.

Вероятно хората не се замислят и за това, че да си добър фотограф, означава също и да си добър психолог, да тренираш погледа и светогледа си. За да създаваме въздействащи фотографии и да имаме свободата и вдъхновението да творим, е изключително важно младоженците да ни допуснат в техния свят. Част от нашата работа е да ги предразположим, а понякога и предизвикаме, за да ни позволят да ги видим и заснемем в целия спектър от емоции в тези интимни за тях моменти.

Фотограф: Полина Илиева

Кои са грешките, които често се допускат в тази професия?

Да си вярваме прекалено много, да се задоволяваме с постигнатите резултати и да спрем да се предизвикваме и усъвършенстваме. Фотографията е паралелна, фина реалност. Тя е жива и непрекъснато се променя и развива. И ако ние не се развиваме заедно с нея, рано или късно ще станем посредствени и скучни за аудиторията.

Виж още: Как едно отменено сватбено тържество се превърна в топла вечеря за хора с психични проблеми

Защо се насочи към сватбената фотография? И, как изобщо се намерихте с фотографията?

Приятели сме от деца 🙂 Снимам от 13-14 годишна. Но едва преди 7 години осъзнах, че искам да направя фотографията свое основно занимание. Първоначално бях твърдо убедена, че не искам да фотографирам сватби. В моята представа сватбената фотография беше твърде позьорска и нагласена. Едно щастливо стечение на обстоятелствата ме заведе при първите ми младоженци, които са изключителни хора. Не знам дали беше късмет на начинаещия, но тази сватба и до днес е сред любимите ми.

Фотографирайки сватби, ние сме част от емоционалния свят и заряд на този ден, вземаме от тази енергия и връщаме от нашата в замяна. Играем основна роля в писането на историята на една любов, едно семейство и една взаимност, наред с всички други събития и емоции, които поражда един сватбен ден. И това ми харесва.

Какво на теб ти е дала тази работа?

Да твориш по времето на един сватбен ден дава много възможности за нас като автори. Тази съвкупност от много различни хора, случки, чувства и емоции е едно огромно поле за изява на нашата креативност, зарежда ме с енергия, носи вдъхновение.

Среща ме с прекрасни хора, някои от които остават в живота ми като много близки приятели.

Ти си лектор в BECA | Before Creating Academy – какво искаш да предадеш на своите курсисти?

Искам да ги предизвикам да намерят начин да изразят себе си чрез фотографията. Да не се страхуват да експериментират, да бъдат различни, да търсят вдъхновение не само във фотографията, но във всичко, което ни заобикаля. И да продължават да го търсят, дори когато на пръв поглед не го намират. Да са достатъчно силни, за да приемат критика и достатъчно прозорливи, за да разпознаят градивната такава.

Фотограф: Полина Илиева

Фотограф: Полина Илиева

Фотограф: Полина Илиева

Защо са важни общностите и обученията за всички, които искат да се занимават с фотография?

Една общност обикновено събира хора с разнообразни интереси, знания, опит и вдъхновения. Хора с различен светоглед и чувствителност. Всеки от нас има свой начин, по който взаимодейства със заобикалящата го среда и я интерпретира. Учим се един от друг, вдъхновяваме се взаимно, задаваме въпроси, търсим отговори. И така намираме нови опорни точки в своя път като артисти.

Кой е бил най-полезният съвет, който си получавала в работата си?

Да се откажа, защото не ми се получава. Подейства страшно мотивиращо.

Кой е съветът, който ти би дала на тези, които искат да започнат работа като сватбени фотографи?

Да не се притесняват да бъдат себе си, да бъдат различни. Да са смели и провокативни. Да са упорити и готови да вложат много усилия, време и енергия, за да превърнат работата си в страст.

Фотограф: Полина Илиева

Фотограф: Полина Илиева

Фотограф: Полина Илиева

Фотограф: Полина Илиева

___________________

*Заглавна снимка: Димитри Стефанов

Виж още: Оперната певица Мила Михова в едно интервю за публиките, талантите, важното присъствие на иронията в живота ни, любимите залези и… 2020. 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!