Франция забрани експлоатацията на диви животни в пътуващите циркове

Франция обяви програмата си за “постепенно” въвеждане на забрани за ферми за норки в страната, използването на диви животни в пътуващите циркове, както и развъждането на косатки и делфини в плен.

Новината беше съобщена от министърът на околната седа Барбара Помпили, която не каза посочи конкретна дата, когато ще бъдат затворени фермите за норки и ще бъде забранено използването на диви животни в развлекателната индустрия, но каза, че това ще се случи в следващите години. “Днес обявявам постепенния край на присъствието на диви животни в пътуващите циркове, забрана за шоутата с косатки и делфини в делфинариумите, които не са адаптирани към нуждите на морските бозайници, както и края на отглеждането на норки за козина“, заяви министърът на пресконференция.

Държавата ще подпомогне финансово цирковете и делфинариумите, за да могат да се адаптират към промените, като ще им бъде отпусната сумата от 9,3 милиона евро.

От PETA – организацията за етично третиране на животните посрещнаха решението, заявявайки, че това е “историческа победа“. “Отворихме бутилките с шампанско. Благодарим на всички тези, които ни помогнаха това да се случи“, заявиха от организацията.

Франция е поредната страна, която въвежда тези забрани. Вече повече от 20 европейски държави са с ограничения или забрана за диви животни в цирковете.

“Нашето отношение към дивите животни се е променило”, заяви Барбара Помпили.

Дано повече държави в света последват примерите, които вече виждаме във Франция, Португалия, Англия, Румъния, Германия и др.

Дано все повече общества променят мисленето си по отношение на експлоатацията на дивите животни и дано бъдещите поколения растат с уважение към всяко същество и правото му да обитава естествената си среда.

Опазването на природата, опазването на изчезващите видове, съхранението на естествени местотобитания и дори възродяването на унищожени площи и застрашени животни, е цел, която би трябвало да преследва всяка страна.

_______________

Заглавна снимка: Becky Phan, Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!