Това е България – България на добрите новини! (07.06 – 14.06.19г.)

Лятото вече спокойно се настани в сърцата ни за следващите няколко месеца. Правим място и на заслужените почивни дни, море, пясък и здравословно време за себе си. За истинска рецепта за възстановяване на силите и сигурно позитивно настроение, ние ви даваме и нашата порция добри новини!

_________________

Български ученици разработиха уникален електромобил

Ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас разработиха уникален електромобил, който ще бъде представен на Лондонско изложение тази година.

Колата е изработена от фибростъкло и алуминий и работи изцяло на ток.

Дизайнът на автомобила е вдъхновен от компютърните мишки, вътре салонът е обзаведен с кожа и таблет, за да може да се следят показателите за изминатото разстояние. С едно зареждане колата може да пропътува 160 км. За момента може да бъде видяна в Бургас, а в началото на юли ще бъде показана и на изложението в Лондон.

_________________

24 340 лева събраха популярни личности, които танцуваха в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми

Каузата на фондация “Мечта за дете” и Фондация “Супер бебе” събраха множество популярни личности у нас, които взеха участие в събитие, подпомагащо семейства с репродуктивни проблеми. Дизайнерката София Борисова, Мария Силвестър, блогърката Антоанет Пепе, Атанас Месечков, Елиза Токева, както и много други, взеха участие в инициативата. Тримесечна подготовка с Dance Academy им даде възможност да изпълнят своите танци, като след всяко изпълнение публиката наддава, за да откупи в полза на двойките, които мечтаят за дете. Най-голямата сума беше събрана от Атанас Месечков и София Борисова – 4 500 лева.

“Танц за дете” успя да събере общо 24 340 лева, които ще помогнат на 4 двойки да продължат в опитите да имат свое дете. В рамките на инициативата, до момента от началото на годината общо 12 двойки са получили помощ от фондацията.

_________________

Мирела Демирева покри норматив за Доха

Българската олимпийска медалистка от Рио де Женейро 2016 година Мирела Демирева покри норматив за участие в Световното първенство в Доха, което ще се проведе през есента.

Нашата атлетка завърши трета на Диамантената лига в Осло с личен рекорд за сезона – 1.94 метра.

Тя е четвъртата българска атлетка, която има квота за първенството в Доха. Преди нея нормативи покриха европейската шампионка в зала в тласкането на гюле Радослава Мавродиева, Ивет Лалова и Габриела Петрова.

_________________

Младоженци дариха 1000 лв. на неонатологията към МБАЛ “Д-р Иван Селимински”

Дарението от 1000 лв. е заделено след сватбата на двамата младоженци. От болницата изразиха огромна благодарност за жеста и пожелаха дълъг път и любов на щастливата двойка. Средствата от тяхното дарение ще бъдат използвани за закупуването на апаратура за недоносени деца.

_________________

Програма заетост осигури работа на 56 души във Велико Търново

Осма поредна година Община Велико Търново реализира програма за заетост, която има за цел да осигури работа на регистрирани безработни в бюрото по труда. Програмата обхваща приоритетни групи на пазара на труда като младежи до 29 годишна възраст, лица над 50-годишна възраст, хора с ниско образование и липса на квалификация, както и продължително безработни и хора с увреждания.

Програмата е одобрена и утвърдена със Заповед на Министъра на труда и социалната политика, а финансирането е осигурено от държавния бюджет.

_________________

София – един от суперкомпютърните центрове в ЕС

През втората половина на 2020 г. се очаква страната ни да бъде домакин на суперкомпютърен център, разполагащ с ново поколение високопроизводителни изчислителни машини. В ЕС беше създадено съвместно предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии, като идеята е в 8 града в Европа да заработят центрове, които да управляват суперкомпютри на световно равнище. Барселона, Болоня, Каяни, Миню, Острава, Бисен, Марибор и София – това са осемте европейски града, в които ще бъдат създадени такива центрове.

В София суперкомпютърният център ще подкрепи разработването на приложения в сферата на персонализираната медицина, разработката на лекарства и материали, биоинженерството, изменението на климата и анализа на данни.

Приложенията на високопризводителните компютри ще бъдат множество: прогнозиране на местния и регионален климат, предвиждане на траекторията на бури и наводнения, представяне на взаимодействия на нови лекарства и човешки тъкани, създаване на симулационни модели за самолети и автомобили, разработването на изкуствен интелект.

_________________

Български лекар взе европейска диплома, която имат само 35 лекари в света

Общо 36 лекари в цял свят са удостоени с европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Сред тях вече е и доц. Станимир Сираков, който извърши уникална операция на мозъка на 10-годишно момиче през артерия на крака му. Дипломата отличава специалистите, които имат опит и квалификация да се занимават с ендоваскуларно лечение на най-сложните и комплексни мозъчно-съдови заболявания.

За да получат дипломата специалистите държат изпит, който се провежда в 2 дни.

Д-р Сираков успешно преминава теоретичната част, както и тази, в която се работи по различни медицински казуси пред комисия и вече има възможността да работи в който и да е от големите центрове в Европа, където се правят ендоваскуларни процедури.

_________________

Детска клиника в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив получи 2087 лева дарение

Общо 2087 лева бяха събрани по време на кампанията “Най-доброто за нашите деца и онкоболни”. Сумата е от различни благотворителни събития, организирани от кмета на район “Тракия” в Пловдив – Костадин Димитров.

Различни благотворителни лични и общински инициативи бяха организирани в последните месеци. Чрез тях хората направиха своите дарения и успяха да съберат сумата, която беше дадена на детското отделение на болницата.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!