“Gaudí: The Complete Works” от издателство Taschen – още едно съкровище за твоята библиотека

“Доброто пространствено въображение дължа на това, че съм син, внук и правнук на медникари. Баща ми беше ковач, дядо ми е бил ковач. От рода на майка ми също имам роднини-ковачи. А те са хора на пространството и разположението на нещата в него. Всички тези поколения са ми дали необходимата подготовка…” – думите са на великия испански архитект Антони Гауди. 1852 година, той се ражда в семейство на майстор-ковач Франсек Гауди и Сера и съпругата му Антония Корнет и Бертан.

16 години по-късно Антони се откъсва от семейството си, което живее в град Реус и заедно с брат си заминава за Барселона, където учи архитектура в Училището за изящни изкуства. По-късно във Факултета по архитектура на Барселонския унивеститет, когато се дипломира, изпитната комисия е с разнопосочни мнения и дори директорът се обръща към колегите си с думите “Даваме диплом или на луд, или на гений. Само времето ще покаже.”

Антони Гауди доказва гения в себе си, който надхърля времето и е определян като водещата фигура на Каталонския модернизъм в архитектурата. В историята остава като един от най-големите новатори в архитектурата с отчетлив стил, който е определян като смесица от неоготика и ар нуво, с белези на сюрреализъм и кубизъм.

Безспорният гений в архитектурата, Антони Гауди е едно от най-забележителните имена, които се помнят и до днес, а Taschen посвети нова книга изцяло на великите творения на Гауди, като 350 страници Gaudí: The Complete Works обхваща проектите на каталунския архитект от Casa Batlló до първата му къща – Casa Vicens и най-признатото му творение – Sagrada Família, за което той отделя 40 години и така и не завършва.

Книгата представя непубликувани досега снимки, архитектурни планове и чертежи на Гауди, като допълнение на всеки негов проект, включително сгради, мебели, декор и дори недовършени части.

All images © Taschen, shared with permission

 

Изкуствоведът Райнер Зербст споделя, че книгата разглежда ефектите на нестандартните дизайни на великолепния Гауди. “Подобно на лична обиколка из Барселона, ние откриваме как Гауди е бил строител в истинския смисъл на думата, изработвайки изключителни конструкции от хипнотизиращи детайли, които се превръщват във фантастични визии и оживяват по градските улици”.

Правата линия принадлежи на хората, кривата на Бог” казва Антони Гауди и цял живот черпи вдъхновение от природата, за да създаде величествени архитектурни шедьоври, които и днес ни оставят безмълвни пред таланта му.

След като приключи целия кошмар, който ни “задушава” в последно време и отново скъсим социалната дистанция, пак ще можеш да се качиш на първия полет за където си поискаш или пък Барселона, за да се изправиш пред величието на Гауди лице в лице, както се казва. Дотогава обаче Taschen ти дава още една възможност да се докоснеш до творенията му , като можеш да се сдобиеш и с копие от книгата ТУК.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на социална изолация, във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:

Получател: MEDIABLISTER LTD
IBAN BG46INTF40015052952796
BIC INTFBGSF
Основание: Дарение
АЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!