“… бих му дал, без да плаща дори, всичката своя надежда…”

Джани Родари – италианският писател, поет и учител, днес щеше да навърши 100 години. Родари, който посвещава живота си да слуша въображението на децата и да го облича във форма. “Защото когато играят, децата израстват”.

Джани Родари, който през своите 60 години живот, обогатява световната култура и литература с разнолика интелигентност, която му позволява да бъде учител, педагог, журналист и поет. Джани Родари, който след смъртта си остави на поколенията безкраен списък с книги, писания, истории, детски стихчета, думи, предложения и свобода на мислене, воля на въображнието, което няма граници. Джани Родари, който е тук всеки път, когато “въображението ни иска да се загуби, за да се намери отново”.

Джани Родари, който с биографията си и творчеството си надхвърля двадесети век.
1920 е годината на неговото раждане в малкото градче Оменя, в Пиемонт, на озерото Орта, което присъства, както в живота му, така и в неговите истории. Отгледан е от майка си, защото баща му, хлебарят Джузепе Франческо Родари, умира, след като, по време на силна буря, спасява живота на едно коте. Простудява се силно, разболява се от пневмония и малко след това умира.  Малкият Джани тогава е на 10 години. Затова никак не е случаен фактът, че котките са чести герои в неговите истории.

Джани Родари, който подари на децата най-важното – свободата да не поставят думите в клетка, а писането да е игра на сътворението.

Писането на Родари никога не е отговаряло на правилата, но оставя място за свобода и изобретателност, защото този подход води и до изследване и разбиране на най-любопитния свят, който съществува, всекидневния.

В стиховете му уроците не са скрити, но не са поднесени наготово, защото “всеки от нас притежава изобретателски умения, просто трябва да знаете как да ги погъделичкате, независимо дали сте малки или големи”.

Най-милият и талантлив “продавач на надежда” щеше да навърши 100 години. Всъщност, навършва ги днес. Защото светлината на таланта никога не угасва.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!