Това е България – България на добрите новини! (21.02 – 28.02.20г.)

Актрисата Мартина Апостолова стана “Европейска изгряваща звезда” на Берлинале

Прекрасна Мартина Апостолова грабна престижната награда за “Европейска изгряваща звезда” на церемонията в Берлинале Палас, кяото се проведе в понеделник вечер. Тя беше отличена за ролята на Ирина в едноименния филм на Надежда Косева. “We”ve made it! Няма сила, която да е по-голяма от благодарността ми към всички приятели и неприятели, които направиха тази крачка и вдигната ръка така уверени и част от реалността. Много искам да изброя всеки, който има пръст в това. И ще го направя“, написа актрисата в страницата си във facebook.

___________________

Българските състезатели по таекуондо се завърнаха с 15 медала от Словения

15 спечелени медала от международния турнир по олимпийско таекуондо донесоха родните спортисти. 3-ма от медалистите са с първо място, следват 8 сребърни и 4 бронзови отличия.

Митко Джорджев е първият златен медалист от състезанието в категория до 68 кг. Заедно с него Божидар Аврамов също спечели златен медал в категория до 63 кг.

Третото златно отличие дойде от Александра Георгиева, която се състезаваше в категория до 46 кг.

Със сребърен медал се завърнаха Теодор Здравков, Борислава Борисова, Марио Николов, Атанас Атанасов, Мартин Симеонов, Мартина Петрова, Иван Тончев и Мартина Атанасова.

Бронзът пък отиде при Михаела Костадинова, Радина Борисова, Александър Джорджев и Денис Димитров.

___________________

Григор Димитров достигна до полуфиналите на силния турнир в Акапулко

Българският тенисист успя да се наложи над Стан Вавринка с 6:4, 6:4. Петте поредни победи на Стан Вавринка бяха прекъснати от загубата срещу Григор Димитров.

Срещали сме се няколко пъти със Стан на корта, а и често тренираме заедно. Винаги между нас се получават интензивни мачове и според мен психологията решава кой е краен победител. Сега това бях аз“, коментира българинът.

Страхотният мач даде шанс на Григор да стигне до полуфинал в турнира, като негов съперник ще бъде Рафаел Надал. “Григoр Димитрoв зaвърши минaлaтa гoдинa мнoгo пo-дoбрe в cрaвнeниe c игрaтa му прeз ocтaнaлaтa чacт oт ceзoнa. Тoй зaпoчнa дa игрae дoбър тeниc и гo пoкaзвa тук, cпeчeлвaйки някoлкo мнoгo дoбри мaчa. Щe имaм нуждa дa пoкaжa нaй-дoбрoтo, нa кoeтo cъм cпocoбeн, и ce нaдявaм, чe cъм гoтoв дa гo нaпрaвя“, кaзa Нaдaл.

___________________

Компанията “Дриймс транс” инвестира в нов логистичен парк

25 млн. лева ще бъдат инвестирани от българската компания “Дриймс транс” в иновативен логистичен парк в индустриалната зона на Божурище. “ДТ логистичен парк” ще заема площ от 35 хил. кв. Метра и ще разполага с 25 хил. кв. Метра складови площи, 40 хил. Палетоместа, сервиз за камиони, бензоностанция и зарядни станции за електромобили. В проекта е предвидено, освен логистичната част да бъде изградена офис сграда с ресторант, хотел, спа център, басейн и фитнес за служителите.

Логистичният парк ще бъде специален, тъй като е планирано той да е въглеродно неутрален. Компанията планира да инсталира 1.1 мегавата фотоволтаични колектори на покривите на складовете. Също така се предвижда внедряване на инсталация за тригенерация на газ за производство на електрическа и топлинна енергия, която ще бъде използвана за охлаждане през лятото и отопление през зимата.

___________________

Велико Търново успешно завърши проект за изграждането на комплекс от социални услуги за деца

Община Велико Търново получи 820 000 лева еврофинансиране, които инвестира в проект “Изграждане на комплекс от социални услуги за деца” по ОП “Региони в растеж” 2014 – 2020 г. Обособен е дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. Капацитетът му е 30 души. Подкрепа ще бъде оказвана и на родители на деца с увреждания, както и на семейства на деца в риск, потенциални бъдещи приемни родители и осиновители.

Ще бъде създадена и първата профилирана група, кяото ще има за цел да помага на деца да се адаптират към стресиращата промяна и да получат консултации относно професионалната си ориентация.

75 души пък ще ползват услугите на Центъра за обществена подкрепа. Очаква се услугите да заработят от юни.

___________________

11-годишният Константин Башиков с Първа нагарда и покана да свири в Парижката филхармония

Пианистът Константин Башиков се занимава с музика от 6 годишен и вече може да се гордее със своята Първа награда, както и покана за участие в заключителния концерт и тържеството по награждаването на Grand Prize Virtuozo Paris 2020.

Събитието ще се състои на 17 април в една от залите на Парижката филхармония. Константин е възпитаник на едно от най-престижните училища в света – Schola Cantorum de Paris, Франция. Той е носител на множество отличия, последното от които е III награда на Националния Музикален конкурс “Стелла Ослекова” при децата на възраст от 11 до 14 години.

Скоро той направи и дебюта си като солист, изпълнявайки Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Хайдн с оркестър “Симфониета София” под диригентството на Свилен Симеонов.

___________________

Собственици на винен магазин направиха дарение на Великотърновската педиатрия

Собствениците на магазин във Велико Търново – Марта Павлова и Миглена Данова, организираха около Коледа конкурс на тема “Какво ни казва виното”. Инициативата беше с благотворителна цел, насочена към педиатрията на Великотърновската болница. Двете жени успяха да съберат сумата от 700 лева, с които дариха 35 възглавници, 20 проектора за легла, 20 детски одеяла, 20 спални комплекта с 20 калъфки и 20 хавлиени кърпи.

Макар това да е билап първата инициатива, жените си обещаха, че тя няма да бъде последната. Те изказаха благодарност към фирмата, която е съдействала за изработката и доставката на дарението.

___________________

Варненски университет пуска център по женско предприемачество

Във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” ще заработи център за женско предприемачество, който има за цел да обучава и подпомага млади жени до 34 годишна възраст у нас и от съседни държави, които искат да започнат свой собствен бизнес. Центърът е част от проект “Насърчаване на предприемачеството сред младите жени в Дунавския регион“.

Пилотните обучения ще започнат на 28 февруари и в тях ще се включат 25 жени от България, Молдова и Украйна. Начело ще застанат да водят експерти и успешни студенти от магистърски програми “Предприемачество” и “Дигитален маркетинг и уебдизайн” на Варненския свободен университет, а също така и изявени специалисти от Австрия, Германия, Словения, Босна и Херцеговина. Обученията ще бъдат безплатни и в различните етапи могат да се включват желаещи на възраст между 18 и 34 години.

___________________

Кърджалийският театър е първият у нас, който беше приет в Европейската конвенция на театрите

Европейската конвенция на театрите е основана през 1988 г. и досега в нея са включени 48 културни институции, а вече и театърът в Кърджали. Страната ни стана пълноправен член, заедно с няколко други държави като Полша, Чехия, Кипър и Украйна.

Театрално-музикалният център в Кърджали ще бъде включен в програмата на Конвенцията от следващата година, когато ще получи и финансиране, възможност за участие във фестивали и множество контакти. Засега се предвижда гостуването на френска трупа през август, която ще изпълни три български пиеси, преведени на френски!

Театърът ще отбележи и своята 60-та годишнина, като се договарят дати за представления през май и юни.

_____________________

*Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!