Това е България – България на добрите новини! (07.02 – 14.02.20г.)

С много обич, щастие и надежда в този ден, а и не само, продължаваме да споделяме хубавите новини и добрите хора у нас!

Нека даваме повече гласност на позитивната страна на новините, нека повече хора научават за хубавите дела, постъпки, идеи, инициативи, каузи, добрите практики и прекрасните, работливи и неуморни хора, които се трудят за по-доброто ни бъдеще и ни карат да се гордеем с тях и успехите им!

________________

Едмонд Назарян със злато от Европейското първенство

Още с дебюта си на европейското първенство Едмонд Назарян постигна страхотен успех! На финала при 55-килограмовите той успя да победи миналогодишния шампион Виталий Кабалоев от Русия със 7:3.

Когато излизаш да се бориш не трябва да имаш страх. Дойдох тук, за да стана шампион и го направих“, коментира по-късно той в официалния сайт на Българската федерация по борба.

Заедно с Едмонд Назарян, участие на европейското взеха и Даниел Александров и Кирил Милов, като Даниел за първи път на голямо първенство достигна до финал и успя да грабне среброто при 82-килограмовите срещу Рафиг Хусеинов.

________________

Три медала за България от Балканския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки

През изминалата седмица в Турция се проведе Балканският шампионат за юноши и девойки, на който участие взеха и 14 наши състезатели. В челните тройки обаче успяха да се наредят Александра Начева (троен скок), Добромир Николов (60 м с препятствия) и Веселин Жеков (60 м). В останалите стартове се подредихме със седем четвърти места.

________________

Мисията “Направи Добро” зарадва самотни хора в община Кнежа

Доброволци, които се събраха от фейсбук групата “Направи Добро” се организираха и в неделя зарадваха самотно живеещи и болни възрастни хора, като раздадоха 44 пакета с хранителни продукти, перилни и санитарни препарати.

В една от самотните къщи в с. Бреница ни посрещна възрастна незряща жена. Щом й се представихме кои сме и защо идваме, тя тръгна да ни целува ръка. Чувството беше неописуемо! Нередно беше. Ние трябва да им благодарим, че са ни отгледали и възпитали. Че са отдали живота си на държавата и на околните. Струва си да се замислим… Може да променим нещата“, написаха във фейсбук участниците в инициативата.

Те стигнаха и до къщата на бай Иван, който намират завит с одеяло и яке, без да е ял от 2 дни. След като научава за неговото състояние служителка на общината обещава да поеме ангажимент и да осигури на бай Иван частен асистент, който да го посещава всеки ден.

________________

Над 200 тона храна е “спасена” благодарение на Българската хранителна банка

Снимка: bgfoodbank.org

Вече 8 години Българската хранителна банка “спасява” храна, която е с наближаващ срок на годност или с дефект в опаковането. Пред БНР, директорът на БХБ Цанка Миланова съобщи, че освен като възможност банката е разширила капацитета си и като ефективност. Ако в даден момент са можели да обслужват 1 тон храна, която е дарена на ден, то днес могат да се справят с цели 4 тона и половина. Тя добави още, че с 1 лев, който получават като издръжка, могат да осигуряват храна на стойност 4 лева. Също така подкани бизнеса и държавата да се включат, подпомагайки банката, защото нейната нужда в момента е огромна.

________________

Оборотът в търговията отчита лек ръст

Оборотите в търговията на дребно (не се включва търговията с автомобили и мотоциклети) отчете ръст от 0.7% през декември 2019г., спрямо изминалия месец. В сравнение със същия период на 2018 година, ръстът е от 5.4%, показват данни на Националния Статистически институт.

4.7% е ръстът, който е отчетен в сравнение на предходния месец в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.

1.1% увеличение в оборота е отчетено при нехранителните стоки.

В търговията с нехранителни стоки е отчетен ръст при търговията с фармацевтични и медицински стоки – 6.2% и при търговията чрез поръчки по пощата, телефона и интернет – 2.7%.

Търговията с компютърна и комуникационна система е със спад в оборота от 2.5%, а с 1.6% има спад в оборота на текстил, облекло, обувки и кожени изделия.

По-значителен ръст на годишна база има при търговията на дребно с нехранителни стоки в следните раздели: търговия с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 21.4%, с компютърна и комуникационна техника – с 13.1%, и търговия в неспециализирани магазини с разнообразни стоки – с 11.7%. Понижение се наблюдава при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 0.5%.

________________

NAT технология ще помага в бързото и точно изследване на дарената кръв у нас

NAT технология идва в помощ на българските регионални центрове по трансфузионна хематология в Пловдив, Стара Загора, Варна, Плевен, както и Националния център. Чрез нея ще се даде възможност много по-бързо да се проверява всяка единица дарена кръв. Центърът за трансфузионна хематология на Военномедицинската академия, както и центровете в областните и многопрофилните болници също ще се възползват от новата технология, заявиха от Здравното министерство.

Осигурен е необходимият финансов ресурс за всичко нужно като консумативи за изследване на кръвта чрез NAT технологията през настоящата година. Средствата са заложени в тригодишна бюджетна прогноза.

Unsplash

________________

Ръст на настаняванията в хотелите с 4 и 5 звезди

Отчетен е ръст на местата за настаняване в страната през декември 2019 година, спрямо същия месец на предходната година, като най-големо е увеличението в хотелите с 4 и 5 звезди, това сочат данни на Националния Статистически институт.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през декември 2019 г., е 905.2 хил., или със 7.2% повече в сравнение със същия месец на 2018 г. Най-голямо е увеличението на нощувките в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – с 11%.

В хотелите с 4 и 5 звезди през декември са реализирани 74.6% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42.5% – на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 18.9% от нощувките на чужденци и 28.8% – на българи, докато в останалите те са съответно 6.5 и 28.7%.

Броят на пренощувалите в местата за настаняване се увеличава с 2.3% в сравнение с декември 2018 г. и достига 447.6 хил., като е регистрирано увеличение както при чуждите граждани – с 5.2%, така и при българските – с 1.3%. Отсядалите в хотелите българи са 322.2 хил. и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Чуждите граждани са 125.4 хил. и са реализирали средно по 2.4 нощувки, като 75.2% от тях са били в хотели с 4 и 5 звезди.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през декември 2019 г. е 25.2%, като се увеличава с 1.8 процентни пункта в сравнение с декември 2018 г. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 35%, следват местата за настаняване с 3 звезди – 23.4%, и с 1 и 2 звезди – 15.7%.

Приходите от нощувки през декември 2019 г. достигат 52.3 млн. лв., или с 8.1% повече на годишна база. Регистрирано е увеличение на приходите както от български граждани – с 9.8%, така и от чужди граждани – с 5.6%.

Източник: Дневник

________________

73 000 лева за инвитро осигурява община Велико Търново в подкрепа на семейства, включени в програмата

Община Велико Търново стартира с бюджет за програмата за асистирана репродукция. Към сумата влизат и предходните остатъци от предишните две години.

Новият прием на документи започва на 14 февруари и ще продължи до 16-ти март – включително.

Фонд “Ин витро” осигурява целева помощ на семейства с репродуктивни проблеми, като всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа до 2 000 лева. Тези средства са за подпомагане на разходи за изследвания, процедури и лечение на стерилитет.

Всички желаещи могат да получат необходимите документи за кандидатстване в центъра за услуги и информация в сградата на Общината. Кандидатурите ще бъдат разгледани от специална комисия, която ще одобри семействата, които ще се включат в следващия етап на програмата.

________________

Износът към ЕС нараства в периода януари – ноември 2019 г.

Износът на България за ЕС е отчел ръст от 3.4% за периода януари – ноември 2019 година на годишна база и е с размер от 36.2 млрд. Лева

Страната ни изнася основно към Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, като това са страните, които формират 66.4% от износа за Евросъюза.

Най-голям ръст е отчетен в сектор “Безалкохолни напитки и тютюн”, той е в размер на 15.7%, а най-голям спад има в сектор “Артикули, класифицирани главно според вида на материала” – 4%.

________________

В Националната библиотека вече ще функционира специален кът за хора със специфични потребности

На 11.02.20г. в Националата библиотека официлно заработи и специализиран кът, който ще осблужва хора със специфични нужди. Той е реализиран по проект “осигуряване на достъпна архитектурна среда чрез обзавеждане на специални читателски места за хора с увреждания в НБКМ“, който е финансиран от Агенцията за хора с увреждания.

В сградата към момента са изградени 20 работни места за хора с увреждания, също така има и действащ асансьор. Освен за хора с нарушени двигателни проблеми, библиотеката ще бъде подходяща и за незрящи

________________

Строят модерна спортна площадка в свищовско училище

СУ “Николай Катранов” в Свищов ще има нова многофунционална спортна площадка, която ще се реализира по програмата “Красива България”. Стойността на проекта е 200 000 лева.

Заложените дейности предвиждат обособяване на игрище за мини футбол, игрище за баскетбол, с нови баскетболни стойки и табла с рингове, мрежи, както и игрище за волейбол.

Ще бъде подменена настоящата настилка, както и поставена ограда. Ще се изгради и площадково осветление чрез монтаж на led прожектори, като се предвижда и ремонт на трибуните.

Община Свищов ще участва с 53% от цялата сума, а останалата част, в размер на 90 000 лева, ще бъде предоставена от Министерството на труда и социалната политика.

________________

Селишка стана европейски шампион

Второ европейско злато за страната ни от европейското първенство в Рим, след като Миглена Селишка стана шампион при 50-килограмовите!

На финала тя се изправи срещу украинката Оксана Ливач и успя да я победи с резултат 5:3!

________________

Софтуерната компания ATPCO отваря офис и у нас

Компанията за авиософтуер ще отвори офис в София, като той ще бъде единственият за компанията в Европейския съюз. Компанията ще започне работа у нас с екип от 5 души, които до края на годината се очаква да нараснат до 15. Ръководител на офиса у нас е Боян христов, който досега е работил по различни проекти за АТРСО.

Компанията работи с около 430 авиолинии в света и доставя 99% от ценовите данни в индустрията.

________________

Декември беше отчетен ръст на средната заплата у нас

Както в държавния, така и в частния сектор се отчита ръст на средната заплата в края на декември 2019г., показват данни на Националния статистически институт. Показателите относно броя на наетите на трудов договор по служебно правоотношение остава непроменен спрямо предходната година, като по предварителни данни наетите към края на последния месец на изминалата година е 2.29 млн., което е с 0.1% по-малко от 2018 година.

През четвъртото тримесечие на 2019 година, средната месечна заплата е 1313 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на същата година с 5.1%.

Спрямо същя период на 2018 година обаче ръстът е почти двоен – 12.2% в обществения сектор и 12.1% в частния.

________________

Има голям интерес за почивки в “крилата” на сезона

Според анализи на Министерството на туризма има отчетен изключително голям интерес за почивки в “крилата” на сезона, което означава месеците април, май, октомври и ноември. Ръстът, който е отчетен е в рамките на 7 до 15 процента. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на “Ваканция и СПА Експо” в “Интер Експо Център”.

Според нея интересът се дължи основно на това, че в националната реклама фокусът е главно върху културно-историческия и СПА туризъм. През 2019 година у нас са дошли 9.3 млн чуждестранни туристи, което е 0.4 на сто ръст.

Също така се отчита и увеличение на брой български туристи, които са почивали у нас, а “това показва, че макар и с малки стъпки, с общи усилия и с фокуса на ведомството върху насърчаването на вътрешния туризъм, има ръст на броя на българите, които са избрали родината за почивка и ваканция със семействата си”, допълни още Ангелкова.

________________

Младежи раздадоха над 1500 кг дрехи на социално слаби семейства

Дрехи за деца от 0 до 18 години бяха събрани и раздадени от младежи, които се включиха в инициативата “Подари топлина”. Проектът започва по време на Коледните празници, когато е организирана акция по събирането на необходимите дрехи. Чрез благотворителната кауза са подпомогнати няколко семейства във Велико Търново , като списъците със семействата са били предоставени на младежката организация Интеракт клуб, организатор на идеята, от отдел “Закрила на детето”.

________________

Онкохематологичен възстановителен център за деца ще заработи в Костинброд

Идеята за създаването на Онкохематологичен възстановителен център за деца се ражда още преди 8 години, благодарение на родители от Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”. Започва набиране на средства, до появата на Пламен Белчев и неговата организация, която кандидатства и печели проект от Държавен фонд “Земеделие” за построяването на рехабилитационен център.

3.7 млн. лева спонсориране идва от ДФ “Земеделие” и над 700 хил. Лева от бюджета на общината.

Целта е възстановителният център да заработи в помощ на пациенти след лечението им, за да могат да се възстановяват в подходяща среда. Там те ще работят със специалисти, които ще им помагат. Комплексът е единствен у нас и ще има капацитет да поеме всички български деца, които се борят с тази коварна болест, както и част от малките пациенти на Балканите.

Очаква се центърът да заработи през май тази година, а кметът на града Трайко Младенов обеща, че дори, когтао центърът стане факт, той ще продължи да участва и помага за развитието на проекта.

________________

Ученички от 6 клас издадоха втората си книга с разкази

Рая Милтенова и Виктория Димитрова от Сапарева баня могат вече да се похвалят с издадената си втора обща книга с разкази. Първата такава се появява, когато те са една 3 клас. Във втората си книга, момичетата събират своите истории под заглавието “Светът на фантасмагорията”.

“Светът на фантасмагорията” е написана за 5 песеца, но работата по търсенето на издател отнема близо година. От родителите си децата получават финансова подкрепа, но с всичко останало се ангажират сами и макар бавно, успяват да осъществят идеите си и смело гледат напред.

________________

Водолаз почисти сам рибарското пристанище в Созопол

Найден Недев е бивш военен водолаз, един от участниците в кампанията “Да изчистим България заедно”, който заедно с други доброволци не успява да стигне до част от отпадъците, които се намират по дъното в пристанище Созопол, тъй като е имало акостирали кораби.

Днес, когато тях вече ги няма и достъпът не е рисков, Найден подема отново инициатива за почистване на пристанището. За съжаление никой не откликва на призива му, но това не го спира и той сам се спуска във водата, откъдето вади 20 изхвърлени автомобилни гуми.

Сам казва, че това го е накарало да се почувства по-лек и по-горд със себе си, защото и той се смята за замърсител по някакъв начин. Споделя, че се надява един ден, когато хората поглеждат към морското дъно да виждат археологически находки, а не отпадъци.

За да може това да бъде възможно, той кани всеки, който иска да се включи в неговата инициатива за почистване на морското дъно всяка първа неделя от месеца.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!